Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 augustus 2006

VVD dient wijzigingsvoorstel in voor Urban Villa’s

Sassenheim – De Bewoners Belangenvereniging Noord West Sassenheim (BBNS) ageert al geruime tijd tegen de bouwplannen van de ‘Urban Villa’s’ van de Schutse. Ruim veertig families hebben bezwaar gemaakt tegen de hoogte van deze twee nog te verrijzen gebouwen. De VVD-fractie vindt een aantal bezwaren hout snijden en dient in de commissie ruimte van 23 augustus een voorstel in om de nieuwbouwplannen te wijzigen.

door Joep Derksen

De VVD heeft intensief onderhoud gehad met de BBNS. Deze bewoners van de Teylingerlaan, de Hoofdstraat, de Jan van Brabantweg en de Rietschelflaan hebben Keeven uitgelegd dat er met twee maten wordt gemeten. “Wij als eigenaren aan de Teylingerlaan mogen nog geen dakkapel bouwen omdat onze huizen cultuur historisch erfgoed zijn. Maar pal tegenover ons komen wel torens te staan die twee keer zo hoog zijn”, zo vertelt Willem de Jong.

“Het is belangrijk te weten dat wij op zich niet tegen plannen zijn, mits deze maar een beetje in lijn blijven met de gebouwen die er al staan. Natuurlijk hoeft de nieuwbouw niet precies even hoog te zijn en we begrijpen dat een bedrijf winst moet maken. Maar de winstmaximalisatie mag niet ten koste gaan van het stedenbouwkundig ontwerp en het woongenot van de bewoners. Sommigen bewoners zitten hier al meer dan veertig jaar en ze zijn onaangenaam verrast door de laatste ontwikkelingen.”

De Jong vervolgt: “Bouwlagen van 16 tot 20 meter hoog passen niet in het dorpse karakter en bij de rustieke oude laan. Gemeentelijke plannen hebben in 2001 al vastgesteld dat nieuwbouw in onze buurt altijd conform de omgeving zal zijn. De huidige woningen zullen rond de 10 meter hoog zijn en dan is het niet redelijk om de nieuwbouw twee keer zo hoog te laten worden.”

Bob Keeven, VVD-raadslid legt zijn betrokkenheid uit: “Ik ben benaderd door de bewoners. Ze hadden het gevoel dat er niet naar hen werd geluisterd en dat een beslissing over de nieuwbouw een gelopen race was. Ik heb me in de achtergrond verdiept en ben, in overleg met de BBNS, met een verbeteringsvoorstel gekomen. De bouwplannen worden hier niet mee overhoop gegooid, maar het plan is in feite simpel. Maak het voorste gebouw een verdieping lager en het achterste gebouw een verdieping hoger. Deze oplossing past ook in het totaalontwerp van de Schutse”

Dit voorstel zal op 23 augustus door de commissie Ruimte besproken worden. Voor deze datum, 16 augustus, zal de BBNS ook nog een gesprek hebben met een aantal wethouders. Eigen oplossingen en voorstellen tot een meer acceptabele bouwconstructie zullen dan worden ingebracht. De Jong: “We proberen een zodanig stedenbouwkundig plaatje op tafel te krijgen, dat iedereen tevreden is.”

Wat betreft het VVD-voorstel is De Jong gematigd positief: “De BBNS zal het voorstel bekijken en we juichen elke verbetering toe. De huidige plannen zijn voor ons gewoon onacceptabel.” Keeven is blij steun te krijgen van de BBNS: “De VVD trekt zich wat van de bewoners aan en de reden dat ik raadslid ben, is om de mensen met ideeën te kunnen helpen.”