Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 september 2006

‘Maximum hoogte van gebouwen in Lisse 25 meter’

Gebouw De Madelief wordt 20 meter hoog

Lisse – De politieke partijen kregen in de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur op donderdag 24 augustus een presentatie te zien over de maximaal toegestane bouwhoogtes in Lisse. Het stedenbouwkundig bureau RBOI heeft gekeken hoe hoog gebouwen als de Madelief, Hobaho en de CNB-locatie nu eigenlijk mogen worden. Het dorpsbeeld van Lisse mag namelijk niet aangetast worden.

Joep Derksen

Ted Bokelman van RBOI begon met een naar zijn mening geruststellende opmerking. ‘Gebouwen in Lisse mogen niet hoger worden dan 25 meter.’ De politici kregen met een diaserie te zien dat de algemene bouwhoogte in het centrum tussen de 10 en 12 meter ligt. Het nieuwe Hobaho-gebouw krijgt inderdaad de ‘maximum hoogte’, zo vertelde Bokelman. Daarnaast gaf hij een overzicht van de hoogte van nog te bouwen locaties in Lisse. Zo zal Blokhuis naar verwachting 12 meter hoog worden, krijgt de CNB een verwachte hoogte van 10 tot 15 meter en zal de Madelief tussen de 15 en 20 meter in de lucht stijgen.
Risico

Paula van Elburg van de PvdA vroeg of de door bureau RBOI genoemde hoogten inderdaad maximale hoogten zijn. ‘Ja’, was het antwoord, ‘maar alle projecten moeten wel individueel bekeken worden.’ Dit antwoord maakte Van Elburg argwanend: ‘Ik proef dat er een risico in zit dat projectontwikkelaars gebruik maken van de maximale hoogten tot 25 meter. Als wij als gemeenteraad aangeven dat er tot 25 meter mag worden gebouwd, zullen in de toekomst veel meer gebouwen deze hoogte krijgen? Immers: hoe hoger de gebouwen, hoe meer inkomsten voor de ontwikkelaars.’
Onrust

Bokelman wilde de onrust wegnemen: ‘Er is geen generaal pardon, maar alleen voor de Hobaho-locatie is een specifieke hoogte van 25 meter aangegeven.’ CDA-er Benno Kooy gooide het over een andere boeg: ‘Kunnen de gebouwen ook hoger worden, of is die 25 meter echt het maximum?’ De man van de RBOI was graag bereid deze vraag te beantwoorden: ‘Als de raad nieuwe panden hoger wil laten bouwen, dan kan het hoger.’ Kooy was ‘dankbaar voor de duidelijkheid die hij nu kreeg’.

De Madelief zal dus zo’n twintig meter hoog worden, maar dat hoeft niet het maximum te zijn. De Hobaho-locatie wordt in ieder geval 25 meter hoog, ruim twee keer hoger dan de bestaande algemene bouwhoogte. De politieke partijen waren in meerderheid positief over de presentatie, al maakte D66 de opmerking dat de inspraaktermijn voor de bewoners rondom de Madelief ‘heel kort is, namelijk maar drie weken’. Verantwoordelijk wethouder Guus Mesman (PvdA) gaf als antwoord dat deze betrokkenen, die in een eerder conflict met de gemeente door de Raad van State in het gelijk waren gesteld, al per brief geïnformeerd waren over de te verwachten hoogte van de Madelief.

Overzicht van de bouwhoogten van locaties die nog ontwikkeld moeten worden:

- Digros: 12 meter
- Blokhuis – Kanaalstraat: 12 meter
- Persoon: 10 – 12 meter
- Madelief: 15 – 20 meter
- Heemskerk & Raadhuisplein: 15 – 20 meter
- Hobaho-Kanaalpassage, diverse hoogten, tot 25 meter
- CNB: 10 – 15 meter
Subsidie
De provincie Zuid Holland heeft inmiddels besloten om een bedrag van 376.893 euro aan de gemeente te geven voor het bouwproject De Madelief. Vijftien Zuid-Hollandse gemeenten krijgen een subsidie om het woonklimaat binnen hun grenzen te verbeteren. Dit geld wordt besteed aan nieuwbouw, terugdringen van geluidhinder in de woningen, bodemsanering en verbetering van de woonomgeving. In totaal heeft de provincie 6,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 15 Zuid-Hollandse gemeenten. Overigens moet De Madelief wel voor 1 januari 2010 afgerond zijn, anders kan Lisse fluiten naar de tonnen.