Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 oktober 2006

Weinig investeren in lokale wegen, miljoenen voor regionale projecten


'Programmabegroting 2007 – 2010' voorgelegd

Lisse – Het college van burgemeester en wethouders heeft een sluitende begroting voor de periode tot 2010 kunnen voorleggen aan de gemeenteraad. Dit staat in de vorige week donderdag vrijgegeven Programmabegroting. Als er geen onverwachte financiële consequenties zijn, zal de gemeente in 2007 ruim 180.000 euro overhouden. Ook in de jaren hierna zal het positieve saldo circa 100.000 euro bedragen. Later deze maand zal de gemeenteraad de programmabegroting bespreken.

Joep Derksen

De gemeente Lisse is in vier jaar gezakt op de rangschikking voor gemeenten met de laagste belastingdruk van de 43ste plek naar de 82ste plaats, zo blijkt uit een rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid. Mede met deze gegevens in het achterhoofd, maar ook vanwege wettelijke beperkingen, zullen de OZB-tarieven voor de inwoners van Lisse in 2007 met maximaal 2,75% stijgen en ook de gemeentelijke tarieven stijgen met 1,25%. De hondenbelasting en toeristenbelasting gaan met dit percentage omhoog, maar de afvalstoffenheffing blijft de komende jaren hetzelfde.
Maatregelen
Het college heeft vorige week aangegeven te willen participeren in de ‘Intentieovereenkomst Oprichting Regionaal Investeringsfonds Holland Rijnland’. De kosten om vijf regionale projecten mede te financieren, bedragen voor Lisse ruim 6,1 miljoen euro en dat is jaarlijks een dikke 400.000 euro. De gemeente wil deze onkosten compenseren met nieuwe maatregelen, maar is nog aan het bekijken welke initiatieven het beste zullen zijn. Overwogen wordt onder meer om een vaste bijdrage per nieuw te bouwen woning te vragen of de gemeentelijke inkomsten te verhogen uit de OZB en de toeristenbelasting. Daarnaast zijn het vormen van een bestemmingsreserve, jaarlijkse bezuinigingen of een combinatie van bovenstaande mogelijkheden ook alternatieven om de ruim zes miljoen euro af te dekken.

Het investeren in lokale wegen heeft de komende jaren geen hoge prioriteit. ‘Uitgangspunt is dat het aanwezige budget toereikend moet zijn om het onderhoudsniveau op 6 (basisniveau, red.) te houden’. Alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud zal daarom worden uitgevoerd.

Overzicht van nieuwe plannen

De Speeltuinvereniging Kindervreugd krijgt het door de gemeente beloofde nieuwe clubgebouw. Lisse heeft hiervoor 250.000 euro gereserveerd. Ook wordt geïnvesteerd in sporthal Meerzicht en zwembad De Lis. Met behulp van het aanleggen van fiets- en wandelpaden in regionaal verband wil de gemeente het toerisme stimuleren. De problematiek van hangjongeren wordt aangepakt en plannen zijn in de maak om ter waarde van 100.000 euro verblijfsruimtes voor jongeren te creëren. In samenwerking met Alverha, het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) en de KvK (Kamer van Koophandel) wordt een ondernemersloket tot stand gebracht. In een eerder stadium waren er ook plannen voor de aanstelling van een citymanager, maar deze ideeën zijn van tafel geveegd.

De gemeente Lisse is niet tevreden met het jaarlijkse waarderingscijfer dat ze krijgt van de inwoners voor de dienstverlening die ze geeft. ‘Het cijfer moet stijgen naar ten minste een 7’, aldus een citaat uit de programmabegroting. Om dit te bereiken wordt de gemeentelijke website gewijzigd, een burgertevredenheidsonderzoek en een kwaliteitshandvest opgesteld. Mogelijk wordt ook een gemeentewinkel ingevoerd en de communicatie wordt verbeterd, aldus het document. Om dit alles te bereiken wordt geschat dat jaarlijks 100.000 euro nodig is.