Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 december 2006

Doelstelling duurzame woningbouw gezien als inspanningsverplichting

Gestelde randvoorwaarden duurzame woningbouw worden wellicht niet gehaald

Lisse – In 2004 kreeg de gemeente een subsidie van 45.000 euro om ‘duurzame woningbouw’ te realiseren. Een van de voorwaarden die aan deze subsidie gesteld werd, was dat Lisse de geplande doelstellingen voor september 2008 dient te realiseren. Het college van burgemeester en wethouders maakte vorige week bekend dat Lisse in het huidige tempo de gewenste mate van duurzame woningbouw niet zal halen.

VVD-wethouder Bas Brekelmans: ‘De vooruitzichten zijn niet onverdeeld gunstig. Eerder dit jaar zijn de bouweisen verzwaard en dat drijft de woningprijzen op. Daardoor wordt het lastiger voor mensen met een kleine beurs en starters om een woning aan te schaffen.’ De wethouder erkent dat hij met een dilemma zit: ‘We willen de subsidie graag behouden en ook meewerken aan een beter milieu.’

Oplossing

De oplossing heeft het college echter gevonden, mochten de doelstellingen niet gehaald worden: ‘We beschouwen de doelstellingen niet als resultaatsverplichtingen, maar als inspanningsverplichtingen. Dat betekent niet dat we nu rustig achterover kunnen zitten, hoor. We willen er echt moeite voor doen en pas als het echt zeker is dat het gewenste eindresultaat niet haalbaar is, dan moeten daar ook goede redenen voor zijn. Ook de subsidieverstrekker, Senter Novem, beschouwt de voorwaarden voor de subsidie als inspanningsverplichting, dus Brekelmans gaat ervan uit dat de 45.000 euro niet hoeft te worden terugbetaald.