Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 januari 2007

Provincie gaat veiligheid fietspad N444 alsnog bezien

Fietsers niet enthousiast na groot onderhoud

Teylingen – De klachten over het fietspad langs de Leidsevaart hebben de raderen van de bestuursorganen in beweging gezet. De gemeente Teylingen wijst naar de Provincie Zuid-Holland en de Provincie geeft uitleg over de redenen waarom het fietspad op deze wijze is aangelegd.

door Joep Derksen

Wethouder Gerrit van der Meer zegt in een reactie: “De N444 is een provinciale weg en naar aanleiding van de brief van Yvonne Warmerdam treden we in contact met de provincie. Bij hen ligt ook het primaat om deze klacht af te handelen.” De wethouder betwijfelt of het resultaat zal zijn dat het fietspad nogmaals wordt aangepakt: “Daar heb ik geen verwachtingen over. Ik kan me voorstellen dat dit niet direct hoog op de prioriteitenlijst van de provincie komt te staan. Wellicht zal de provincie contact opnemen met de uitvoerder om een en ander te evalueren, maar daar gaat de gemeente Teylingen niet over.” Aan Warmerdam’s klachten over de duur van de onderhoudsweken, waardoor het fietspad acht weken lang was afgesloten, kan Van der Meer weinig doen: “Dat is nu eenmaal gebeurd en gedane zaken nemen geen keer.”

Woordvoerder voor de Provincie Zuid-Holland is Linneke van Heemskerck. Woensdag 17 januari reageerde ze: “Bij ons zijn geen klachten binnengekomen over het fietspad. We hebben geen brief over ontvangen.” Van Heemskerck wilde wel ingaan op de aard van de klachten in de op 12 januari verstuurde brief: “Het klopt dat het fietspad niet horizontaal ligt. Dit is gedaan zodat het water op de weg en het fietspad bij regen in de aanliggende sloot kan aflopen.”

Kabels

Ze vervolgt: “Het fietspad hebben we niet geasfalteerd, omdat er kabels en leidingen onder liggen. Als het gebeurt dat we hierbij moeten, moet de weg worden opengebroken. Daarom is het beter het fietspad te betegelen in plaats van te asfalteren. Tegels zijn nu eenmaal sneller verwijderd en weer op de plaats teruggelegd.”

De wens om een vangrail wordt vooralsnog niet door de provincie gehonoreerd. “Er staat nu al een heg en besloten is, om deze te handhaven. De heg functioneert ook als een visuele scheiding tussen rijbaan en fietspad. Overigens is het fietspad bij de werkzaamheden verbreed naar drie meter. Voorheen was deze breedte circa 2.30 meter.” Maar er bestaat een kans dat er alsnog wordt ingegrepen, zo vertelt Van Heemskerck: “Zelf hebben we nog geen bandensporen gezien, maar we zullen onze verkeerskundigen laten nagaan of er aanleiding is om de veiligheid van de verkeersdeelnemers op andere wijze dan de heg te garanderen.”

Dit resultaat is toch redelijk bijzonder, want over het algemeen worden er geen nieuwe aanpassingen aan pas onderhouden fietspaden gedaan. Zo legt Van Heemskerck uit: “Eens in de zes jaar worden werkzaamheden uitgevoerd. Tot voor kort was het zo dat een traject pas werd aangepakt op het moment dat er een probleem was, zoals bijvoorbeeld een gat in de weg. Nu wordt een heel traject aangepakt op basis van zorgvuldige planning. Zo kunnen we het ‘postzegelonderhoud’ grotendeels vermijden. Uiteraard blijven we het onderhoud uitvoeren wanneer er toch ergens noodreparaties moeten uitvoeren.”

Er moeten nog een paar afsluitende werkzaamheden gebeuren aan het fietspad tussen de Nagelbrug en Noordwijk. De aansluiting op het oude fietspad bij de Nagelbrug wordt herbestraat en opnieuw geasfalteerd. Ook het nog resterende korte stukje bij de afslag Voorhout wordt herbestraat. De woordvoerder sluit af: “Het meest effectief om uw klachten of meldingen over provinciale wegen te melden, is op telefoonnummer 070 441 8000. Dit is een gemeenschappelijk nummer van de Provincie Zuid Holland en Rijkswaterstaat. De mensen kunnen dan spreken met iemand van de meldkamer, die de berichten naar de juiste instantie door zal sturen.”