Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2007

Extern bureau start onderzoek naar hoogte van de bouwleges

Hoofdpijn van dossier bouwleges
Lisse – VVD-wethouder Bas Brekelmans laat een extern bureau nader onderzoek instellen naar de hoogte van de bouwleges. Nog altijd is er geen duidelijkheid over hoe hoog de leges moeten zijn en de bouwleges bijvoorbeeld lijken in Lisse behoorlijk duurder te zijn dan in omringende gemeenten. ‘Dit is een echt hoofdpijndossier’, verzucht Brekelmans.

Door Joep Derksen

Vorig jaar was er al oproer over de leges voor gehandicaptenparkeerkaarten die met honderden procenten gestegen waren omdat de prijs ‘kostendekkend’ moest zijn. Een dergelijke situatie wil de wethouder voorkomen en dus wil hij met name de bouwleges goed in kaart brengen, waarvan de kosten soms wel 1.700 euro kunnen bedragen. ‘Kostendekkend klinkt heel gemakkelijk, maar voor bepaalde leges kun je niet de kostprijs vragen. Ook is de berekening behoorlijk ingewikkeld, want de ene ambtenaar heeft een ander uurtarief dan de andere gemeentelijk medewerker die zich met een bepaald lege bezighoudt.’

Hij voegt eraan toe: ‘Eenvoudig kostendekkend blijkt in Lisse een gigantische hoop rompslomp teweeg te brengen. Ik ben altijd al voorstander geweest van het terugbrengen van regelgeving en dit dossier zou hier absoluut op van toepassing zijn.’

Lisse zal het bureau Steens & Partners inhuren om een onderzoek te doen naar de legestarieven van met name de bouwleges in Lisse en een aantal omliggende gemeentes, zoals Hillegom, Teylingen, Oegstgeest en Noordwijk. Noordwijkerhout wordt niet meegenomen, aangezien deze plaats ‘niet een vergelijkbare omvang heeft als Lisse’, voegt D66-wethouder Adri de Roon toe.