Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2007

“Niet tegen de aanleg van een voetbalveld, wel het tijdstip”

Voorhouters strijden voor behoud rugstreeppadden

Voorhout – De gemeente Teylingen dreigt in staat van beschuldiging gesteld te worden door twee Voorhouters. Mariska de Graaff en Jos Huizer strijden voor het behoud van de rugstreeppadden die (nog) op het sport- en recreatiepark Elsgeest voorkomen. “Er wordt straks letterlijk gevoetbald over de ruggen van de padden”.

Door Joep Derksen

Hoofdschuddend staan Jos en Mariska naast het hockeyveld naar de blubber te staren. “Daar zitten tientallen padden onder en die komen er never nooit meer uit! We hebben de gemeente Teylingen van tevoren gewaarschuwd dat ze rekening met de padden moeten houden, maar wethouder Bert Homan drukt gewoon zijn plannen door, waarbij hij verwijst naar de natuurtoets die een bureau uit Nijmegen heeft laten opstellen. Die mensen daar zijn een keer komen kijken naar de situatie en hebben geen flauw benul van de ecologie hier!”

Een ding moet Mariska van het hart: “Voor alle duidelijkheid, ik ben niet tegen het voetballen en wil de aanleg van een nieuw veld niet tegenhouden. Alleen moet je dat wel in een geschikte periode in het jaar doen, zodat je beter met de natuur omgaat. Niet na 15 maart vanwege het broedseizoen, maar ook niet daarvoor, want dan zitten de padden nog in hun winterslaap. De tijd waarin deze herstructurering het beste kan gebeuren is tussen augustus en december, maar de wethouder wilde niet wachten, omdat er in september al gevoetbald moet worden op het nieuwe veld.”

De twee lopen langs de volkstuintjes: “Dit is een ideale locatie voor de rugstreeppadden. Het is vlakke grond, met hier en daar een composthoop en een oud schuurtje. Een beetje rommelig, maar een perfecte leefomgeving voor de padden.” Iets verderop zijn twee mannen bezig een aantal bomen te verwijderen en Mariska en Jos zien het met lede ogen aan. “Die bomen verdwijnen en de grote machines hebben al tientallen padden plat gereden, want de rugstreeppadden komen pas in april uit hun winterslaap. Het zijn beschermde dieren, dus hebben we aangifte gedaan bij de politie. Het is nu aan het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen. Er is nu nog hoop voor onze paddenvrienden, maar als alles door het inzetten van groot materieel plat gaat, wordt er straks letterlijk gevoetbald over de ruggen van de padden.”