Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 juli 2007

“Er is veel behoefte aan een begrijpende hand op de schouder”

15 september: Nationale Alleenstaandendag

VOORHOUT – Op 15 september is het Nationale Alleenstaandendag. Een nuttig initiatief, zo vindt Ben Went (76), voorzitter van de Bond van Ouderen (BVO), “Maar ik heb problemen met het woord alleenstaande. Noem de mensen ‘alleengaanden’, want zij bewegen zich en staan niet stil in hun ontwikkeling.”

Door Joep Derksen

Vaak wordt het alleenstaand zijn gelijk getrokken met eenzaamheid, maar deze vergelijking is niet terecht, zo zegt Went. “Je hebt ook mensen die lekker op zichzelf willen zijn: die moet je niet uit hun huis sleuren om mee te laten doen aan spelletjes.” Toch zijn er veel mensen die wel behoefte hebben om eens met iemand te praten, een kopje koffie te drinken of een begrijpende hand op de schouder te krijgen. Het probleem is echter hoe je deze personen kunt bereiken.

Went: “De BVO, die dit jaar 30 jaar bestaat, heeft met de gemeente Teylingen een aantal speerpunten opgezet voor de nota Eenzaamheid. Op 4 oktober gaan we van start om het begrip eenzaamheid onder de aandacht van de mensen te brengen. Maar wat is nou een eenzaam persoon en waar wonen ze? Want de mensen die echt eenzaam zijn, die ken je niet. Ik roep daarom ook iedereen op om bij jezelf in de buurt te kijken. Is er een huis waar nooit iemand langskomt, woont daar iemand waar je nooit een praatje mee hebt gemaakt? De BVO-leden stimuleer ik ook om zo iemand eens een keer mee te nemen naar een van de activiteiten die we ondernemen, zoals sjoelen of kaarten. Je moet de mensen er dan niet bijsleuren, maar vertel ze over de dingen die georganiseerd worden en laat hen naar zo’n evenement komen.”

Nut

Traditioneel wordt de Nationale Alleenstaandendag gehouden op de derde zaterdag van september. Dit jaar is dat dus op de 15de. Over het nut van deze dag zegt Went: “Het is belangrijk dat alleenstaanden in de picture komen, maar tegenwoordig heb je overal een dag voor. Vaderdag, moederdag, zelfs opa en oma dag. Of zo’n dag ook helpt om alleenstaanden op weg te helpen? Dat is moeilijk te zeggen, maar als je ergens propaganda voor maakt, gaan er altijd wel mensen over nadenken. Overigens organiseren wij niets speciaals op die dag. We zouden allicht de opmerking krijgen: ‘Moet dat nou allemaal?’ en misschien hebben ze daar nog gelijk in ook.”

Hij vervolgt: “Wel gaan we volgend jaar in Voorhout een seniorenmarkt organiseren. Eigenlijk wilden we dat al in 2007 doen, maar het Gat van de Agnes zorgt ervoor dat we deze markt een jaartje moeten uitstellen.” Went is even stil en zegt dan: “Huisartsen komen als eerste in contact met eenzame mensen. Ze krijgen vaak bezoekers met klachten die in een gesprekje vertellen dat ze niemand zien en niemand hebben om voor hen te zorgen. Ik zou deze huisartsen willen oproepen die mensen door te sturen naar de SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) of de BVO.”

Sneller

Niet alleen ouderen kunnen alleenstaand of eenzaam zijn, maar jongeren ook, zo beaamt Went. “Het leven gaat almaar sneller en gezinssituaties zijn vaak anders dan vroeger. Indertijd speelden we rond de tafel familiespelletjes en nu zitten de jongeren achter de computer. Het levenstempo is omhoog gegaan, maar niet iedereen kan erin meegaan. Ook dat is een reden om te vereenzamen. Daarnaast lopen er kinderen met huissleutels om hun nek omdat de ouders niet thuis zijn: ook dat draagt bij aan het gevoel alleenstaand te zijn. En wat dacht je van jongeren die op school buiten de groep vallen: pubers zijn hard in hun oordeel en uitspraken en dat zorgt ervoor dat ook veel jongeren zich eenzaam kunnen voelen.”

Later dit jaar gaat Went samen met anderen bezoeken brengen aan mensen die alleenstaand, alleengaand of geïsoleerd van de samenleving zijn. Went: “We zijn nu in de zomer twee maanden dicht en organiseren dus ook geen activiteiten. Dan hoor je toch geluiden als: ‘Kan die tijd niet korter zijn, want ik zit zo lekker in het ritme om iedere week hier te komen?’ Dat doet wel goed, want het geeft toch aan hoe zeer de mensen de activiteiten waarderen.”

Verkapt

Is echter de vraag om snel weer het sjoelen, klaverjassen en bridgen op te pakken niet een verkapte waarschuwing dat die mensen eigenlijk zelf ook eenzaam zijn? Kan het zijn dat hun maatschappelijke activiteiten beperkt zijn tot deze wekelijkse hoogtepunten? Went denkt even na en legt uit: “Die periode van twee maanden is niet echte eenzaamheid, maar je proeft inderdaad wel hoe eenzaamheid zal zijn. Maar ik moet er bij zeggen dat ik blij ben dat we even twee maanden rust nodig hebben.”

Volgend jaar maart wordt de nieuwe BVO-voorzitter gekozen voor een periode van drie jaar. Stelt Went zich weer beschikbaar? “Ik ben nog altijd op zoek naar iemand om het werk over te nemen. Maar inderdaad opteer ik onder voorbehoud voor drie extra jaren.”

Het nieuwe seizoen van de BVO begint op dinsdag 4 september om 14:00 uur. In De Verdieping zal een Verhalenverteller de bezoekers meenemen in een fantastische (dromen)wereld. Voor meer informatie over de BVO Voorhout: Tel.: 0252 210 913 of email:
voorhout.bvo@hetnet.nl.