Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2007

"Met burgerlijke moed creëer je voor jezelf een betere leefomgeving"

Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld

NOORDWIJK – Woensdag 11 juli wordt voor de 17de keer Wereldbevolkingsdag georganiseerd. Deze dag is oorspronkelijk ingesteld door de VN-organisatie UNFPA (United Nations Population Fund), met als doel om het leven te beteren van iedere vrouw, kind en man op deze aarde. Sleutelbegrip is hierbij het gelijkwaardig en met respect behandelen van de medemens. De Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld maakt sinds de moord op Meindert Tjoelker op 13 september 1997 de mensen bewust van het samen leven. Oprichter Bart Wisbrun (42) vertelt over het ontstaan van de stichting, de doelstellingen en wat wereldbevolkingsdag voor hem betekent.

Door Joep Derksen


Bij de entree naar Wisbrun’s huis ligt tegel met het lieveheersbeestje: het welbekende symbool van de stichting, die haar basis kent in de zinloze moord op Tjoelker, die indertijd het hele land in schok bracht. Wisbrun: “De stichting zet zich in om pesten, agressie en geweld tegen te gaan. Verbaal geweld is veel gevaarlijker dan fysiek geweld, want de eerste variant lokt verder en escalerend geweld uit. Met het opzetten van de stichting wilde ik me verzetten tegen het gevoel in de samenleving dat geweld als normaal wort beschouwd. Juist met voorlichting en preventie wil ik een steentje bijdragen om de geweldsgolven zoals die in de Franse buitenwijken plaatsvonden te voorkomen.”

In 1997 was Wisbrun werkzaam op het gebied van reclame en communicatie, maar de dood van Tjoelker was een levensveranderend moment voor hem. “Een paar dagen na deze gebeurtenis stond ik met wat vrienden bij een voetbalveld te geinen, totdat iemand zei: ‘He, gisteren hebben we een minuut stilte gehouden, hoor.’ Ik keek naar wat er op het veld gebeurde en zag hoe een team samenwerkte om een doel te bereiken en alles viel op zijn plek. Ik had de notabelen gezien die ons op tv vertelden wat wij moesten doen, maar na hun uitspraken waren ze weg en de mensen bleven achter met hun gevoelens. Ik wilde stimuleren dat de mensen dat saamhorigheidsgevoel, die verbondenheid met elkaar, langer konden vasthouden.”

Symbolen

Behalve zijn vrouw Katy waren er maar weinig mensen die geloofden dat Wisbrun’s stichting zou kunnen bijdragen aan een betere samenleving, maar de stichting is gegroeid van een persberichtje naar een nationale organisatie, die door 14 mensen gerund wordt en waarvoor meer dan 150 vrijwilligers zich belangeloos inzetten. Het lieveheersbeestjessymbool bleek een gouden greep te zijn: “Ik geloof in symbolen. Kijk maar naar het rode kruis: de mensen hebben vertrouwen in de organisatie alleen al vanwege het symbool zelf. Een lieveheersbeestje roept bij de mensen ook alleen maar positieve gevoelens boven.”

De naam StichtingTegenZinloosGeweld impliceert dat er bepaalde vormen van geweld wel toelaatbaar zijn. Waarom is de stichting alleen tegen zinloos geweld en niet tegen alle vormen van geweld? Wisbrun: “Elke vorm van geweld is zinloos, maar af en toe moet je helaas geweld toepassen om erger te voorkomen, zoals militair ingrijpen in landen om genocides te vermijden. Maar ook de politie die ingrijpt bij voetbalrellen.” Beseft Wisbrun dat dit enkel voorbeelden zijn van overheidsorganisaties die dus onder bepaalde omstandigheden geweld mogen gebruiken? Hij kijkt de verslaggever aan en zegt: “Ik besef het nu zelf ook pas. Weet je dat dit de eerste keer in tien jaar is, dat iemand me daar op gewezen heeft? Maar nu ik er zo over nadenk: ja, de overheid heeft wel een bepaalde vorm van bevoegdheid op dit gebied. Het is beter dat wij burgers niet het recht in eigen hand nemen, want dat brengt ons terug naar de middeleeuwen met de openbare executies.”

Hij vervolgt: “Ik vind de naam van de stichting trouwens niet zo verschrikkelijk belangrijk. Wellicht gaan we die naam binnenkort veranderen, want met onze stichting willen we over de landsgrenzen heen. De huidige naam is historisch zo gegroeid omdat de term ‘zinloos geweld’ ontstond na de moord op Tjoelker. Ik ben namelijk niet tegen dingen, ik ben juist voor verbetering van de eigen leefomgeving. Met burgerlijke moed creëer je voor jezelf een betere leefomgeving.”

Pesten

De StichtingTegenZinloosGeweld heeft in het afgelopen decennium zeer veel educatieve programma’s opgezet om jongeren te wijzen op de gevaren van pesten, agressie en geweld. “Pesten heeft een langjarig gevolg voor de slachtoffers. Kinderen die jarenlang gepest worden, zijn sluimerende vulkanen. Op een gegeven moment komen de emoties naar buiten en kunnen ze heel agressief worden.” Maar de Stichting is ook op andere vlakken actief. Zo start later dit jaar een actie met Oxfam Novib om wapenbezit onder jongeren terug te dringen. “Wist je dat gemiddeld in iedere schoolklas een kind zit dat een wapen draagt? En 30% van de jongeren neemt wel eens een wapen mee naar uitgaansgebieden! Vandaar dat we een nieuwe campagne hebben opgezet met de titel: ‘Loop jij wapenvrij?!’. In december houden we een actie waarbij D.J.’s ‘draaien tegen geweld’, maar daarnaast doen we veel meer dingen zoals de actie om irritatie en agressie in het verkeer te voorkomen. Tien mensen winnen met de beste tip een Tomtom navigatiesysteem.”

Zijn oude baan heeft Wisbrun al lang opgegeven en de stichting is zijn fulltime job geworden. “Ik ben met mijn passie bezig. We moeten heel veel activiteiten zelf tot stand brengen in een situatie waarbij we maar een minimum aan donaties binnenkrijgen. Veel mensen denken dat we een overheidsorganisatie zijn en dus geen donaties nodig hebben. Maar dat is dus niet zo. We hebben in de afgelopen jaren nooit een beroep gedaan op donaties, maar ons meer gericht op de bereidheid van de mensen om zich betrokken te voelen.”

Wondertje

Veel organisaties helpen de stichting belangeloos, maar op korte termijn moet een oplossing gevonden worden voor de locatie waar de stichting gevestigd is. “We wachten al een tijd op de gemeente Noordwijk om ons te helpen met een nieuwe locatie. Help ons alsjeblieft, want hoewel we aanbiedingen krijgen om naar Zoetermeer, Utrecht of Den Bosch te gaan, willen we het liefst in Noordwijk blijven. Ik hoop op dat gebied op een klein wondertje.”

In het kader van een van de doelstellingen van wereldbevolkingsdag: het met respect behandelen van de medemens, is Wisbrun’s wens: “Zorg dat kinderen zich veilig kunnen voelen: niet alleen in de klas, maar ook op het sportveld. De samenleving is aan het verharden en overal worden eilandjes gecreëerd. Wij proberen om van die eilandjes schiereilanden te maken, onder meer door te stimuleren dat er meer sociale controle komt op de scholen. Blijf daarom communiceren met de jongere generatie en geef het vertrouwen dat het goed komt. Neem het probleem serieus en laat het slachtoffer erover praten, want dan heb je vaak al 50% van het probleem getackeld.”

Voor meer informatie: Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, Tel: 071 567 2200, E-mail: stop@zinloosgeweld.nl, Web: www.zinloosgeweld.nl.

2 Comments:

At 6:54 p.m., Anonymous Anoniem said...

ARTISTIEK SENSIBILISATIEPROJECT TEGEN GEWELD KUNSTENAARS ENCA CAEN EN MARTIN UVIJN, OMVANGRIJKSTE IN ONS LAND OOIT.
Het was de activistische kunstenaar Enca Caen, die op het idee kwam om 70 gipsen handen (elk voorzien van een letter) te vervaardigen die symbool moesten staan voor het verzet tegen iedere vorm van geweld. Aan de Vlaamse burgemeesters werd gevraagd of ze een gratis hand wilden aanvaarden met als voorwaarde dat ze dan een kunstenaar binnen hun gemeente of stad aanzochten om de hand artistiek te bewerken. Deze bewerkte hand moest dan terug overhandigd worden aan de burgemeester en tentoongesteld worden in het inkomstforum van hun gemeentehuis om zo aan de bevolking te laten zien dat iedere geweldvorm in hun stad of gemeente niet langer welkom is.
Voor de gemeente Merelbeke, tevens ook de woonplaats van Enca Caen werd de hand van een artistiek kleedje voorzien door de gerenommeerde kunstenaar Martin Uvijn.
Martin Uvijn verwierf internationale bekendheid door o.a zijn ontwerp voor de affiche van de jubileumeditie van de Memorial Ivo Van Damme en kreeg reeds talrijke onderscheidingen voor zijn oeuvre.
Om die reden, vroeg de geestelijke vader van het project, Enca Caen, dan ook aan Martin Uvijn of deze de ambassadeursrol van het project op zich wilde nemen, hetgeen hij meteen aanvaarde, aangezien het creëren van het absolute geweldloze universum ook één van de hoofdthema’s in zijn werk is geweest.
Meer nog, de twee sloegen de handen in elkaar en terwijl stuwende kracht en bezieler Enca Caen anoniem maar intens achter de schermen bleef verder werken, om het project rond te krijgen werd zijn ambassadeur Martin Uvijn zowat het gezicht van het project.
Wat weinigen voor mogelijk hielden gebeurde in mei 2008, dan toch toen de burgemeester van Brasschaat besliste om de 70ste hand te aanvaarden. Het project was rond, maar de aanvragen van de burgemeesters om in het project te participeren bleven toestromen.
Het lag zeker niet in de aard van Enca Caen om de burgemeesters die zich nog wilden engageren om iedere geweldvorm van hun grondgebied te bannen te laten in de kou staan en hij vervaardigde extra handen om de ketting tegen geweld nog te verlengen en indrukwekkender te maken met als uiterste datum 1 september 2008.
Ondertussen is dit sensibiliseringsproject met zijn 85 steden en gemeenten het omvangrijkste in zijn soort geworden die ons lans land ooit gekend heeft.
Volgend jaar van 11 tot 26 april zullen alle handen dan in de Lakenhalle van de vredesstad Ieper samen een imposante installatie (ketting) vormen die een duidelijk statement moet zijn, tegen iedere geweldvorm, gedragen door 85 steden en gemeenten. Het wil iedereen aansporen om niet onverschillig door het leven te gaan en ook in zijn eigen omgeving zich in te zetten voor een geweldloze samenleving.
Doelstelling
Sensibilisatie is het synoniem voor bewustmaking, en de hoofdprioriteit van dit project is te voorkomen dat onze samenleving niet blind word voor geweld, want dit zou betekenen dat de maatschappij geweld als aanvaardbaar beschouwd, hetgeen voor ieder onder ons onoverzichtelijke gevolgen zou hebben.
Doordat het project verspreid is over 85 gemeenten en steden in gans Vlaanderen is het niet alleen het omvangrijkste en grootste sensibilisatieproject tegen iedere geweldvorm die ons land ooit gekend heeft maar ook het project die het dichtst bij de burger staat omdat die er bij ieder bezoek aan zijn gemeentehuis direkt mee geconfronteerd word.
Het peterschap is aanvaard door VLD-voorzitter Bart Somers, het meterschap door SP-voorzitster Caroline Genez en mede-ambassadrice is Groen-voorztster Mieke Vogels. Het co-meterschap is aangeboden aan CD&V-voorzitster Marianne Thijsen. Zo blijft het project trouw aan zijn ideologie zowel politiek als religieus neutraal te blijven.
Naast aan ieder van deze bovenstaande is ook een "special hand" aangeboden aan de vzw Zinloos Geweld hetgeen deze trouwens ook aanvaard heeft. Bij dit beeld voeren de vlinder en de hand een vreedzame dialoog door als het ware in elkaar te versmelten.
Het is ook de bedoeling van het project binnen de politieke wereld een dialoog op gang te brengen om geweld te voorkomen.
Eén van de resultaten kan zich perfect situeren binnen het onderwijs door de jeugd te wijzen op de voordelen en het nut van een geweldloze communicatie en eventueel ook dit "geweldloos met elkaar omgaan" te ondersteunen en dit zelfs op te nemen in het lessenpakket.
In tegenstelling tot de meeste projecten, wil dit project sensibiliseren tegen iedere geweldvorm die de media nooit haalt, maar toch repetitief plaats vind, onderhuids in de maatschappij aanwezig is en een massa ellende veroorzaakt.
De initiatiefnemers zeggen dat ze er wel degelijk van bewust zijn dat ze zichzelf een rad voor de ogen zouden draaien moesten ze met hun project alle geweld uit de wereld moesten kunnen helpen maar als er niemand iets doet gebeurd er ook niets en de geschiedenis heeft uitgewezen dat sensibilisatie daarin steeds de eerste stap is die kan leiden naar daadwerkelijke initiatieven.
Ook één van de doelstellingen van dit project is de lat naar de hulpverlening voor geweldslachtoffers lager te leggen. Het is de intentie dat slachtoffers met dit project het gevoel krijgen dat ze niet alleen staan, dat er naar hen geluisterd word, maar ook dat ze zelf een stem krijgen, waardoor hun positie sterker word. Daarvoor zijn ook een efficiëntere hulpverlening en opvangmogelijkheden noodzakelijk. En juist daar zijn de politici aan zet om dit alles uit te breiden.
Meer info: http://www.martinuvijn.be/start.htm
LIJST VAN DE DEELNEMENDE STEDEN EN GEMEENTEN
Ieper, Sint-Truiden, Izegem, Kasterlee, Merelbeke, Melle, Gent, Eeklo, Zottegem, Heers, Kapelle-Op-Den-Bos, Gistel, Rotselaar, Kuurne, Arendonk, Geel, Lierde, Borgloon, Geraardsbergen, Opwijk, Kruibeke, Niel, Blankenberge, Tielt, Gavere, Dendermonde, Dilbeek, Lo-Reninge, Gingelom, Spiere-Helkijn, Grimbergen, Tongeren, Waasmunster, Zemst, Staden, Wortegem-Petegem, Geetbets, Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Deinze, Zwalm, Linter, Waarschoot, Oudenburg, Meise, Oosterzele, Stekene, Peer, Kaprijke, Galmaarden, Nazareth, Opglabbeek, Houthalen-Helchteren, Wetteren, Bredene, Oostkamp, Assenede, Putte, Laarne, Kinrooi, Hamme, Torhout, Tielt-Winge, Sint-Niklaas, Zelzate, Ternat, Sint-Amands, Herselt, , Heusden-Zolder, Brasschaat, Lichtervelde, Mechelen, Bornem, Harelbeke, Lede, Zonnebeke Jabbeke, Kapellen,Wervik, Oostende, Temse, Mortsel, Zwijndrecht, Moorslede en Middelkerke.

 
At 5:24 p.m., Anonymous Anoniem said...

ROYALTY - Leopold II - "Ketens der hebzucht"

Dit kunstwerk "ketens der hebzucht",wil getuigen van een symbolische teruggave van alle door Belgen onterechte gestolen rijkdom en vermoorde levens in Kongo. Het is tevens eens aanklacht tegen de monarchie en Belgische staat, 2010 hoog tijd voor België om haar historische verantwoordelijkheid te erkennen met excuses gewenst.
De monarchie en haar kolonialen, allemaal weten zij dat ze bepaalde zaken beter niet hadden begaan: de vele slagen met de chicotte, het afhakken van handen der onwillige slaven, hun grote openheid voor de zwarte vernedering. Een blank ras, de brute macht, de vele doden, de geile blikken gericht op bloedgeld en rijkdom waarop zij verliefd waren.
Congo!!!, hun nostalische herinnering aan een kolonie waarop België zo fier is en grotendeels haar huidige bestaansvorm aan te danken heeft.
Zonder Congo, de vele doden en het vele leed der congolese bevolking had België al lang opgehouden te bestaan.
Wij spreken hier over een ZWARTE HOLOCAUST met 10 miljoen doden kortom één van de belangrijkste misdaden in de geschiedenis van de mensheid. Over het monster zelf, de" zwarte prins" die zijn eigen land het onbeduidende koninkrijk België diep minachtte zijn dochters verstootte en wiens hebzucht geen grenzen kende. Alle paleizen die hij bouwde, een groot deel van het monumentale Brussel dat we nu kennen en zijn plannen voor een oprijlaan van Laken naar zijn pompeuze badstad Oostende, het bouwen van Franse kastelen om zijn hoertjes in onder te brengen. Dat alles op de rug van miljoenen rubberslaven die als kannonenvlees figureerden in deze zwarte holocaust van Congo. De Belgische regering was en is zijn medeplichtige,
Na de canvas-collectie wil ik dit kunstwerk overhandigen aan de Republiek Congo en zal dan ook vragen dat onze Koning Alberthet meeneemt n.a.v. zijn bezoek aan Congo bij de feestelijkheden rond de 50 jarige onafhanklijkheid. Laat dit kunstwerk een spiegelbeeld zijn voor president Kabila die moet stoppen met zijn bevolking te verkrachten en te vermoorden. Succes verder toegewenst aan alle kunstenaars. (Bron: Enca Caen)
Kunstwerk te bezichtigen op http://www.canvascollectie.bedoorklikken op "ketens der hebzucht".

Met vriendelijke groeten Enca Caen,
Ambassadeur vredesgemeente Merelbeke.

 

Een reactie posten

<< Home