Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juli 2007

Op de bres voor monumenten

LISSE – D66 wil van het college van burgemeester en wethouders weten, wanneer een besluit wordt genomen over de verrichtte inventarisatie van gemeentelijke monumenten. Hij vraagt zich af of de recente hausse aan aanvragen voor sloopvergunningen te maken heeft met de gemeentelijke inventarisatie naar monumenten binnen Lisse.

In een schriftelijke vraag stelt fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘Ingevolge het in september 2005 door de raad vastgestelde monumentenbeleid is er in de loop van 2006 een uitgebreide inventarisatie van waardevolle gebouwen verricht door de Stichting Dorp, Stad en Land. Belangrijk beleidskader van de verrichte inventarisatie is de wens van de raad om (een deel) van het historische centrum tevens aan te wijzen als zogenoemd ‘Beschermd Dorpsgezicht’. Gezien het cultuur-historische belang zou de inventarisatie op korte termijn (2006) worden verricht. Wij vinden recente (nieuwbouw)ontwikkelingen en het feit dat er onlangs weer een aanvraag (Kanaalstraat 15, winkelpand De Verwondering, red.) voor een sloopvergunning is ingediend voor enkele waardevolle panden wat dat betreft zorgelijk. Daarnaast vraagt onze fractie tevens aandacht voor enkele waardevolle bollenschuren die wellicht eveneens in aanmerking komen voor aanwijzing als gemeentelijk monument.’

Verburg wil van het college weten wanneer de inventarisatie van gemeentelijke monumenten is afgerond en dringt erop aan hier niet te lang mee te wachten. Tevens dringt hij aan op het uitvoeren van archeologisch onderzoek bij alle nieuwbouwprojecten in het oude historische centrum.