‘Planten verrotten in roomsoesgrond’
VOORHOUT – “Kijk dan toch eens, hier kun je toch niets meer mee beginnen?!”, verzucht een fervente tuinier al kijkend naar de onder water gelopen kool, sla, pak soi en kruiden. “Al mijn plantjes zijn verrot en ik sta met mijn laarzen in de bagger.” Nee, de nieuwe locatie waar een aantal leden van de volkstuinvereniging Elsgeest naar moest verhuizen vanwege de aanleg van een extra voetbalveld voor Foreholte, krijgt de handen niet van vreugde op elkaar.
Door Joep Derksen
Niet iedere tuinier wil met zijn of haar naam in de krant, maar het gemopper is niet van de lucht. “Het is triest en teleurstellend”, zo vertelt Paul Vreuls. “Er is een drainagesysteem aangelegd om het overtollige water af te laten vloeien, maar in tegenstelling tot eerder gedane toezeggingen is dit systeem niet in zogeheten ‘scherp zand’ gelegd. Nu ligt dit buizenstelsel in de prut, waardoor het systeem veel sneller verstopt.”
Het zit de mensen hoog: “Er maken nu tien mensen gebruik van de tuinen, van wie er zes moesten verhuizen van hun oude grond waar ze tot wel twintig jaar hun groenten en planten hebben gekweekt. We zijn teleurgesteld in hetgeen het bestuur ons heeft toegezegd en de weinige actie die is ondernomen. Ik had een mooie zandtuin, maar nu zit ik in een moerasgebied. De planten verzuipen in het water en dat gaat zich echt niet verzetten. Natuurlijk zijn we blij met de betonnen tegelpaden, maar het is de grond waar het om gaat. Die grond is niet goed gelegd waardoor we de plantjes in het klei moeten kweken. Het drainagesysteem zit in de blubber en de afvoerpijpen liggen in de slootjes onder het wateroppervlak, zodat het water uit de tuinen nergens heen kan.”
Een aantal tuiniers heeft zelf al maatregelen genomen om er het beste van te maken, zo vertelt een van hen: “Ons was een kuub zand per tuin beloofd om huisjes op te zetten en dat is niet gebeurd. Onze klachten worden door het bestuur gebagatellisseerd: het lijkt wel een soap. Om de ergste nood te ledigen hebben mijn tuinbuurman en ik dertig kuub zand opgevoerd. Dat kostte mij 650 euro, maar het is slechts een druppel op de gloeiende plaat, want verspreid over 300 meter praten we dan over een toplaag van 5 centimeter.”
De kritiek is niet mals: “Iedereen met een beetje verstand en IQ weet dat je beter een slechte boodschap kunt brengen dan dingen te roepen die niet waar te maken zijn. Wij zijn als wisselgeld gebruikt voor het nieuwe clubhuis ‘De Paardenbloem’. Natuurlijk is het mooi dat we een nieuw clubhuis hebben, maar om dat te bereiken heeft het bestuur van Elsgeest nooit eisen willen stellen over het behoud van kwaliteit voor de nieuw aan te leggen tuintjes.”
Toch willen de mensen met groene vingers werken naar een oplossing: “We pleiten ervoor dat er van de omliggende terreinen wat minder gedraineerd wordt, zodat de drainbuizen van ons terrein weer boven het wateroppervlak komen te liggen, al is het maar een centimeter,” zo vertelt Vreuls. Hij vervolgt: “Maar in ieder geval moet er voldoende grond aangevoerd worden om de tuinen op te kunnen hogen. We praten dan over 200 kuub, zo’n 15 vrachtwagens vol. De tuinen moeten namelijk 10 centimeter omhoog, want de grond is momenteel een opgeklopte roomsoes: het komende jaar zakt het steeds verder in.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home