Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

‘Het seniorenbusje moet rijden’

Wethouder wil omzetgarantie aan De Vier Gewesten

Door Joep Derksen

LISSE – Slikken of stikken, daar komt het op neer. Wethouder Adri de Roon (D66) gooit de knuppel in het hoenderhok om de seniorenbus gerealiseerd te krijgen. Ondanks negatieve adviezen van PvdA en CDA wil De Roon toch een omzetgarantie geven aan regiotaxibedrijf De Vier Gewesten. Anders gaat het in zijn ogen niet lukken.

Hoewel de gemeenteraad in januari akkoord is gegaan met het exploitatieplan van de Stichting Welzijn Ouderen Lisse (SWOL) om een seniorenbus in Lisse te laten rijden, moest De Roon nog twee problemen oplossen. Als eerste was er het exploitatietekort voor de leasekosten van een bus. Hier kwam hij tot een originele oplossing die de goedkeuring van de raad wel zal kunnen vinden. In plaats van een leasebus huren voor een periode van twee jaar, wordt een bus gehuurd van het bedrijf Mobiel Sport- en institutionele reclame voor een periode van vijf jaar. De kosten voor de Mobiel-bus liggen echter aanzienlijk lager, doordat dit bedrijf extra inkomsten genereert met reclame-uitingen die op de bussen worden geplaatst.

Een ander punt dat een stuk gevoeliger ligt is de tegemoetkoming van de wethouder aan De Vier Gewesten. De Roon wil aan dit particuliere Regiotaxibedrijf een garantie afgeven dat zij na invoering van de seniorenbus minimaal dezelfde inkomsten ontvangen, al dan niet aangevuld door een gemeentelijke bijdrage. Vorige maand maakte de wethouder dit plan al bekend in de commissie maatschappij & financiën. Hij kreeg direct al forse kritiek van twee collegepartijen. Fractievoorzitter Hans Bet (PvdA) zei indertijd: ‘We moeten geen blanco cheque geven aan particuliere ondernemers. CDA-commissielid Gerben Cozijnsen vulde aan: ‘Het voorstel dat we in september te zien krijgen, moet geen omzetgarantie voor een particuliere onderneming inhouden, want dan heeft de wethouder een probleem als het gaat om onze goedkeuring.’

De Roon laat zich echter niet afschrikken door deze voorbodes: ‘Het is nu aan de gemeenteraad om over deze oplossing te beslissen. Zonder die financiële garantie aan De Vier Gewesten worden wij het niet eens en dan kan het seniorenbusje gewoon niet rijden.’