Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2007

“Liever 60 uur werken in vier weken, dan 40 uur werken in zes weken”

LISSE - Cariflex4U is een uitzendbureau dat zich bezig houdt met het plaatsen van Poolse en Hongaarse medewerkers. Rien van den Haak, mededirecteur vertelt over het bedrijf: “We stimuleren onze medewerkers om Nederlands te leren en betalen er flink aan mee wanneer ze voor hun studie slagen. Als je Nederlands kunt spreken, heb je namelijk veel meer kansen op de arbeidsmarkt: je kunt dan namelijk goed communiceren met je collega’s.”

Hij vervolgt: “De Polen werken zeker niet alleen in de bollenvelden, zoals sommige mensen denken. Ze steken ook flink de handen uit de mouwen in een plaats als Urk bij de visverwerking of mensen worden geplaatst bij bakkerijen in Volendam.”

Over de toestroom van Poolse werknemers vertelt hij: “Deze groei gaat zeker nog een tijdje door, maar over een tijdje zal het minder worden. Het verschil tussen het loon in Polen en Nederland wordt steeds kleiner: de Poolse economie groeit en daardoor wordt de noodzaak om naar Nederland te gaan ook steeds kleiner. Aan de andere kant voorzie ik wel een trend dat er meer mensen uit andere Oost-Europese landen naar West-Europa komen en dan met name die landen waar het loon (veel) lager ligt dan in Polen, zoals de Baltische staten.”

Onlangs maakte de gemeente Lisse bekend dat ze het gebruik van eengezinswoningen om Oost-Europese medewerkers onder te brengen, wil aanpakken. Van den Haak vindt dit geen goede zaak: “De gemeente stelt Polen gelijk met overlast, maar het bedrijf en onze medewerkers zitten hier al vier jaar en er is geen overlast. We hebben elf eengezinswoningen waar we de mensen onderbrengen en het is onzin dat zij voor rumoer zorgen. De circa 70 mensen die bij ons in dienst zijn werken hard, gaan naar hun huis om te slapen en ’s ochtends vroeg zijn ze weer weg naar het werk. Ze verdienen hun geld liever in vier weken met 60 uur werken, dan in zes weken met 40 uur werken, want hoe sneller ze het geld verdienen, hoe eerder ze weer terug kunnen naar hun geboorteland om hun familieleden het verdiende geld te overhandigen.”