Welzijnsonderzoek: stijging in speciale voorzieningen
TEYLINGEN – Afgelopen maand zijn de resultaten bekend geworden van de welzijnsbezoeken van de Stichting Welzijn Ouderen Teylingen (SWOT). Niet minder dan 477 senioren, die ouder zijn dan 75 werden ondervraagd over onderwerpen als wonen, zorg, gezondheid, vervoer, dienstverlening, sociale contacten, mobiliteit en financien. Doel van dit onderzoek was te kijken hoe groot de bekendheid van de SWOT is en in welke mate gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen waarover deze doelgroep kan beschikken.
Door Joep Derksen
Anton Kuckartz, directeur van de SWOT, laat drie lijvige rapporten zien, die vol staan met cijfers en percentages. De voorzieningen in de gemeente en de ervaringen van de Teylingse senioren zijn vergeleken met de antwoorden van 22.000 ouderen uit de provincie. Op bijna alle fronten scoort Teylingen (veel) beter dan gemiddeld.
Vrijwilligerswerk
“Wat opvalt is, dat maar liefst 18% van de 75+ers vrijwilligerswerk doen; dat is een hoog percentage. Overigens is het voor de mensen zelf ook goed om actief te zijn; het bevorderd de lichamelijke en geestelijke gezondheid.” Kuckartz waarschuwt: “De overheid wil via het ‘civil society’ project het vrijwilligerswerk stimuleren, maar je moet als gemeente zijnde niet alles van de vrijwilligers verwachten. Je moet oppassen dat je niet teveel taken op hen afschuift.” Zelfkritisch: “Aan de andere kant werkt het SWOT hier zelf aan mee, omdat we nieuwe projecten opzetten.”
Wat is het voornaamste doel van het onderzoek? “Dat is ontegenzeggelijk het bezoek zelf, dat de vrijwilligers bij de senioren afleggen. Hierdoor vangen we signalen op en kan adviserend opgetreden worden. Niet iedere 75+er is kwetsbaar, maar je loopt wel het risico kwetsbaar te worden.” Is het frustrerend om oud te worden? “Niet iedereen moet bang zijn dat hij veel problemen krijgt op latere leeftijd, want het is maar een minderheid van de senioren die ziek worden en aan huis gekluisterd blijven. Wel is het belangrijk dat je bijtijds zorgt voor woningaanpassingen, levensloopbestendig maken, heet dat tegenwoordig. Dan gaat het om maatregelen te nemen om gelijkvloers te wonen, hulpmiddelen te installeren of te verhuizen naar een andere woning.”
De directeur concludeert: “Je hoeft niet bang te zijn om ouder te worden en veelal kun je actief blijven. Dit heb je ook deels in eigen hand, wanneer je minimaal dertig minuten per dag actief beweegt. Dat is namelijk heel belangrijk om de botontkalking af te remmen. Bovendien helpt lichamelijke beweging ook tegen psychische aftakeling.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home