Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 december 2007

Bollenboeren verslaan NS na lang juridisch gevecht

Overgang naar landbouwgronden inzet van 30 jaar strijd

HILLEGOM – Na een gevecht van meer dan dertig jaar tegen de NS hebben Piet van Haaster en Henrie Broekhof c.s. een klinkende zege behaald. Het gerechtshof in Den Haag heeft op 22 november bepaald dat zij de (voormalige) Rustenburgerbrug en de daarachter gelegen (voormalige) spoorwegovergang moeten kunnen gebruiken om hun landbouwgronden te bereiken. Deze uitspraak kan tot gevolg hebben dat het pontonnetje, dat al jaren in de Zuiderleidsevaart ligt, wordt vervangen door de in 1993 weggehaalde Rustenburgerbrug en de, naar nu blijkt, onrechtmatige verwijdering van de toegangsweg naar die brug (de Rustenburgerlaan) moeten hersteld worden.

Van Haaster legt uit: “Het gaat om de onbewaakte overweg te Hillegom, nabij en in het verlengde van de Rustenburgerlaan. Deze laan en brug was bedoeld voor een groep gebruikers, bloembollenkwekers, waarvan de percelen zijn gelegen tussen de Zuiderleidsevaart en de spoorbaan Leiden-Haarlem. Deze rechten zijn neergelegd in een recht van (over)weg gevestigd in 1850, inhoudende dat te allen tijden de overweg tot uitweg bedoeld moest zijn voor de betreffende groep telers en kwekers. Uit getuigenverhoren is gebleken dat de Nederlandse Spoorwegen moedwillig het onderhoud van de overweg en de brug achterwege heeft gelaten. De NS en de firma C.J. Ruigrok & Zoon stonden in dit geschil gezamenlijk tegenover de groep bollenkwekers.”

Hij vervolgt: “Dit laatste bedrijf heeft dat recht van overweg echter al jarenlang gefrustreerd en is in samenwerking met de NS zover gegaan dat de overweg is verwijderd. De Rustenburgerlaan werd als toegangsweg omgezet en gewijzigd in teelgrond. Na 1998 werd het gebruik van de brug als gevolg van ernstig en achterstallig onderhoud levensgevaarlijk. De NS zegde wederom verbetering toe, maar uiteindelijk werd zonder instemming en zonder vooroverleg de brug gesloopt en de Rustenburgerlaan omgezet. Overleg leverde niets meer op en een gang naar de rechter was noodzakelijk.”

Ponton

“Volgens de uitspraak van de rechter van vorige week zal de oude situatie door de NS en door C.J. Ruigrok & Zoon dienen te worden hersteld, maar dit zal praktisch onmogelijk blijken te zijn. Voor en tijdens de procedures is al gebleken dat de NS en C.J. Ruigrok & Zoon de overweg niet wilden herstellen. Uiteindelijk zal het ponton wel verdwijnen, doch in dat geval moet er een oplossing komen die recht doet aan de telers die al jarenlang hun rechten probeerden te krijgen voor de rechtbank en het gerechtshof. Zowel de NS als Ruigrok moeten eraan wennen dat er een voor ieder der partijen aanvaardbare alternatieve route moet worden gevonden, waarvan de kosten door de NS en C.J. Ruigrok & Zoon betaald zullen moeten worden, naast de door de groep telers geleden schade die nog moet worden berekend”, aldus Piet van Haaster.