Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 december 2007

Gemeenteraad spreekt zich uit over fietsers en bromfietsers

LISSE – Mogen (brom)fietsers zich in de toekomst wel of niet tussen het winkelend publiek heen manoeuvreren? Dat was de grote vraag tijdens de discussie omtrent de wijziging van de verkeersmaatregelen in het centrumgebied in de vergadering van de commissie Ruimte & Infrastructuur van donderdag 6 december.

Het Fietsberaad, een vereniging voor fietsers, heeft onderzoek gedaan over de verhoudingen tussen fietsers en voetgangers. Vanaf een bepaalde drukte aan voetgangersverkeer is het niet mogelijk voor fietsers om probleemloos door de menigte te kruisen, is de weinig verrassende conclusie. Andere resultaten van het onderzoek geven aan: De kortste routen wordt door de fietser gereden, maar bij een hoge voetgangersdichtheid wordt er bijna niet gefietst. Wel of geen verbodsbepaling blijkt geen effect te hebben op de fietser.’

Het collegevoorstel aan de commissieleden is om de fietsers mee te laten doen met de voetgangers. Wethouder Guus Mesman (PvdA): ‘In Lisse is de aantrekkelijkste route: Kapelstraat/Meer en Houtstraat en de Kanaalstraat. Op dit moment is het lastig te handhaven en het blijkt uit onderzoek dat de fietser en voetganger het zelf oplossen.’

Commissielid Ed Takken (D66) was het hier niet mee eens: ‘Mensen hebben aangegeven dat de fietsers voor een hoop overlast zorgen.’ De PvdA was het hiermee eens en ook de VVD neigde naar het neerzetten van (brom)fietsverbodsboden. Nieuw Lisse wil de fietsers mee laten doen met de voetgangers en wordt hierbij gesteund door de SGP/ChristenUnie en het CDA.

Aan het eind van de discussie deed Bas Brekelmans nog een duit in het zakje: ‘Er is regelmatig overleg met Alverha en ze merkten op dat ze overlast ondervonden van fietsers die te dicht langs gevels gaan en mensen die uit de winkels komen de stuipen op het lijf jagen. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties.’ De gemeenteraad spreekt zich op begin volgend jaar uit of er gebromd en gefietst mag worden in het winkelcentrum.