Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 december 2007

Joep Berkenbosch gaat voor goud bij Grolsch Grote Prijs van Nederland

‘Ik heb mijn doel bereikt zodra ik op het podium sta’

Door Joep Derksen
LISSE – Met zijn halve finaleplek in de Singer/songwriter competitie van de Grolsch Grote Prijs van Nederland is Joep Berkenbosch (29) een naam om rekening mee te houden, dat is wel duidelijk. De geboren Lisser heeft zich enkele jaren geleden volledig gestort op zijn ware passie: gitaar spelen. Hij krijgt lovende kritieken van veel bekende namen uit de muziekwereld en razend enthousiaste reacties van het publiek zelf. In een interview introduceert hij zichzelf.

Op 13-jarige leeftijd raakte Berkenbosch verslingerd aan gitaarmuziek. Hij werd mede geinspireerd door zijn ouders. 'Hun platencollectie was de reden voor mij om gitaar te gaan spelen. Ik vond het heerlijk om te luisteren naar Jimmy Hendrix, Otis Redding, John Lee Hooker of Robert Gray. Jarenlang heb ik gezocht naar een eigen stijl, maar pas toen ik stopte met zoeken, vond ik deze pas.'
Akoestifunk
Ik noem mijn stijl “Akoestfunk”, want ik speel funky muziek op een akoestische gitaar. Maar daarnaast kan ik ook aardig uit de weg met een electrische gitaar en mijn stevig Funk/Rockmuziek wordt vergeleken met muziek als die van Living Colour en de Red Hot Chili Peppers’, zo legt Berkenbosch uit.

Zijn eerste succes boekte Berkenbosch met zijn Funkband ‘Yo Momma’, die in 1994 de eerste editie van de Grote Prijs van de Bollenstreek behaalde. Na afronding van het Fioretti College heeft hij Engels gestudeerd en een jaar lang les gegeven. Twee jaar geleden nam hij een ingrijpende beslissing: ‘Ik besloot om mijn lot in eigen handen te nemen en niet te wachten tot ik ooit ontdekt zou worden. Als je 15 bent, heb je een droom dat je beroemd wordt, maar op een gegeven moment was ik tien jaar ouder en besefte dat die droom nog altijd geen werkelijkheid was geworden. Optreden voor publiek vind ik heerlijk, dus dit doe ik zo vaak als mogelijk is. Vooralsnog moet ik echter wel 10 nachten per maand werken als nachtportier, maar ik hoop dat ik vanaf 2008 mijn brood in de muziek kan verdienen. Hij treed ook in Engeland op samen met zijn vriendin Carole Denis: zij heeft veel contacten in de muziekgemeenschap daar en daarom kan Berkenbosch met grote namen spelen.

Zijn eerste professionele optreden was op de Uitmarkt en ook heeft hij al gespeeld in de Melkweg. Berkenbosch is doorgedrongen tot de halve finale van de Grolsch Grote Prijs van Nederland. Hij heeft zijn eigen geschreven muziek gespeeld en gezongen voor een jury en kreeg lovende kritieken: ‘Een prachtige stem en geweldig gitaarspel’. ‘Dat was vrij positief’, zegt Berkenbosch hierover. ‘Ik heb vijf liedjes uit mijn eigen repertoire voorgedragen. Deze zijn nog niet bekend bij het grote publiek, maar ik krijg heel veel goede reacties op bijvoorbeeld het nummer “something good”. Of dat mijn favoriete nummer is? Mijn favoriete nummer moet nog geschreven worden, want ik werk naar perfectie.

Live-artiest
Op zondag 16 september was de halve finale van de Grolsch Grote Prijs van Nederland. Via internet kunnen mensen hun stem uitbrengen op een van de deelnemers. Uiteindelijk staan er zes artiesten in de finale. Wat onderscheidt Berkenbosch van de anderen? ‘Ik ben geen dichter, maar de muziek komt bij mij op de eerste plaats. Ik ben geen studioartiest, maar een liveartiest en heb mijn doel bereikt zodra ik op het podium sta. Mijn muziek gaat over familie, relaties, vriendschappen en is redelijk autobiografisch. Ik heb geen hogere boodschap die de wereld moet horen.’

De winnaar van de Grote Prijs is het hele volgende jaar ‘onder de pannen’. Naast een geldbedrag van 5.000 euro, wordt deze persoon op allerlei festivals geplaatst en komt in het voorprogramma van een grotere act die door heel Nederland optreedt. Tevens wordt een single opgenomen die professioneel wordt gedistribueerd.

En wat zijn de toekomstplannen? ‘Tot nu toe speel ik voornamelijk alleen en als je op het podium staat, is het soms net of je een aapje bent dat een trucje doet. Graag wil ik met een vaste band optreden, want zo krijg je ruimte en input van de mensen uit de band en kom je gezamenlijk tot bijzondere prestaties. Ook zou ik me volledig willen richten op de muziek, dus een boekingskantoor kan ik onderhand wel gebruiken.’

Zondag 16 september werd bekend dat Joep Berkenbosch door is gegaan naar de volgende ronde (de Halve Finale, 2de ronde) te Zwolle op zondag 30 september. Berkenbosch vertelde die avond: ‘Ik ben blij te kunnen melden dat ik door ben naar de finale in de Melkweg in Amsterdam op 8 december. Het optreden ging voor mijn gevoel erg goed. Ik heb twee nieuwe nummers losgelaten op de mensen in de zaal en de jury (altijd even spannend…). Ik ben blij dat ik in de finale sta en ook wel trots dat ik dat helemaal in mijn eentje voor elkaar heb gekregen! Het bereiken van de finale was mijn eigenlijke doel. Want daar kan ik me presenteren aan de Nederlandse muziekindustrie. Nu dat doel gehaald is, wil ik de Grolsch Grote Prijs natuurlijk ook wel winnen, maar dat is in de handen van de jury. Ik kan nu enkel nog mijn best doen.’

Voor meer informatie:
www.myspace.com/joepberkenbosch, www.grolschgroteprijs.nl en www.joepberkenbosch.com.