Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 januari 2008

Kunstwerkplaats vorm van culturele revolutie

SASSENHEIM – Het kunstenaarscollectief Bollenstreek in Beeld (BiB) vierde donderdag 17 januari de officiële opening van de kunstwerkplaats in het oude Albert Heijn-pand. Nu al weet het kunstminnende publiek deze ruimte, die wordt gebruikt als galerie, winkel en werkplaats, te vinden. De ene na de andere bezoeker bewonderd de verschillende kunstvormen en bekijkt of er iets van zijn of haar gading bij zit.

Op zaterdag 19 januari verwelkomden kunstenaressen Eliza Kopeć en Dorte Rasmussen de geïnteresseerde bezoekers. Ze leggen uit waarom deze werkplaats zo uniek is: “We mogen deze ruimte maximaal 23 maanden gebruiken, als een soort van antikraak. Voor het eerst hebben we een eigen gebouw waarin alle leden van de BiB kunnen exposeren. Eigenlijk is het een soort van culturele revolutie en daar zijn we best trots op. We zitten midden in het dorp en krijgen veel aanloop. Dat is een goede zaak, want uiteindelijk wordt kunst gemaakt om bekeken te worden.”

Rasmussen vult aan: “Je vindt hier allerlei vormen van kunst, of het nu gaat om fotografie, tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken of objectjes. De entree is gratis en de mensen kunnen hier vrij rondkijken en, als ze willen, wat kopen. We hebben ook een klein winkeltje ingericht voor kunstwerken waarvoor lagere prijzen worden gevraagd.”

De eerste maand zijn allerlei verschillende kunstvormen te bewonderen, maar dit zal niet zo blijven: “Het is de bedoeling dat er in het midden van de ruimte iedere maand een andere expositie komt, in de vorm van een solo- of een duo-expositie. Daaromheen blijft een ruimte voor alle leden van de BiB om hun kunstuitingen tentoon te spreiden. Het is de bedoeling dat het bruist en daarom gaan we later dit jaar ook workshops geven.”

De twee kunstenaressen laten hun werk zien: Kopeć neemt de journalist mee naar een groot schilderij waarop ze duizenden priemgetallen heeft verbeeld. “Ik heb het schilderij onderverdeeld in 10.000 vierkantjes en heb vervolgens alle priemgetallen (2, 3, 5, 7, 11, 13, etc) op het werk geschilderd. Hiermee schrijf ik letters in kleuren.” Rasmussen laat haar collage zien: “Dit is een serie Deense winterlandschappen, waarbij ik het winterse beeld met de kou, de donkere dagen, met een klein beetje licht erdoorheen op doek heb gezet. Ik schilder uit mijn herinnering en volg mijn gevoelens.”

Wat maakt een goed kunstwerk? “In het begin ben je bezig met het aanbrengen van de verf op een schilderij en maak je gebruik van je kennis en techniek, maar op een gegeven moment neemt het schilderij het werk over.”

De BiB expositie kan bezocht worden op: woensdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en op donderdag van 13:00 tot 21:00 uur.