Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2008

Meer gebruik maken van knowhow senioren

VOORHOUT – De Thema-avond over het Seniorenbeleid mocht rekenen op een behoorlijke belangstelling. Zo’n 30 personen, voor het merendeel vertegenwoordigers van de bonden van ouderen, SWOT, Stichting Activite (het voormalige LAS) en het platform gehandicapten discussieerden met de raadsleden van de commissie Welzijn.

Voordat de vergadering begon, onder leiding van Joost Peetoom, konden organisaties stellingen aangeven om over te discussiëren. Een hartenwens werd al snel duidelijk: “De gemeente moet meer gebruik maken van de expertise en knowhow van senioren.” De SWOT (Stichting Welzijn Ouderen Teylingen) overweegt een ‘gildesysteem’ op te zetten om senioren blijvend te laten participeren en tegelijk gebruik te maken van hun kennis en kunde.

Er was algehele overeenstemming dat per dorpskern een multifunctionele accommodatie wordt gerealiseerd. “Een dergelijke accommodatie zou dan in het centrum van elk dorp moeten komen.” Het oude postkantoor in Sassenheim, zo werd gezegd, zou een prima locatie zijn voor een drempelvrije ontmoetingsplaats waar je dagelijks langs kunt gaan voor een praatje en een kopje koffie.

Medioren

De Nederlandse taal werd ook een nieuwe term rijker: medioren (jongere senioren). Over deze groep waren de aanwezigen het unaniem eens: “Deze groep kan zichzelf wel redden en er is geen verder beleid voor nodig.” Voor senioren die naar een passende woning moeten verhuizen geldt het omgekeerde: “Emotioneel is een verhuizing op hoge leeftijd moeilijk. Daarom moet gedacht worden aan hulp bij verhuizingen en ook financiële hulp in de verhuiskosten, om mensen toch te bewegen te verhuizen naar een geschikte woning.”

Stille armoede
De avond werd besloten met een hartenkreet: “Er bestaat stille armoede in deze gemeente; er moet meer aandacht komen voor deze groep. De gemeente moet zorgen voor een proactieve benadering van deze mensen.” Alle punten worden uitgewerkt in de nota seniorenbeleid waarover de gemeenteraad naar verwachting eind april moet beslissen.