Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2008

Voorhoutse vertegenwoordigde Nederland op Special Olympics

VOORHOUT – De tienjarige Tanisha Bemelman vertegenwoordigde ons land op de Special Olympics die van 17 tot en met 22 januari in Innsbruck gehouden werden. Ze nam deel aan het schaatsen en hoewel op deze Spelen maar een ding geldt: ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’, behaalde ze maar liefst drie gouden medailles. Meer dan 1.300 atleten uit 15 landen participeerden in deze Spelen in sporten als alpineskiën, schaatsen, langlaufen, snowboarden en curling.

Door Joep Derksen

De avond voor haar vertrek had Tanisha er al zin in: “Ik schaats nu een jaar en vind het leuk om te gaan. Bij de wedstrijden schaats ik een afstand van driehonderd meter en moet dat doen tegen andere kinderen.” Tanisha’s moeder, Josette, vult aan: “Ze kijkt er heel erg naar uit: het is voor haar een heel grote ervaring. Ze praat ronduit over de bekende Nederlandse schaatsers en heeft veel in Haarlem op de ijsbaan geoefend, maar ook in Herenveen. Ze zit nu helemaal in de schaatswereld.”

Over de voorgeschiedenis: “Het is eigenlijk een jaar geleden begonnen. Tanisha zat en zit bij een kidsclub voor kinderen met een beperking. Op het onderdeel Sport & Recreatie kunnen ze spelen en sporten onder begeleiding van mensen die weten hoe om te gaan met kinderen als Tanisha. Ze kunnen bijvoorbeeld zwemmen, G-voetballen (gehandicaptenvoetbal – red.) of schaatsen. Tanisha wilde het schaatsen proberen en dat vond ze hartstikke leuk. Tanisha is lid van IJsclub Voorwaarts en deze club heeft zich opgegeven om deel te nemen aan de Special Olympics, net zoals een flink aantal andere ijsclubs in Nederland. De club is vervolgens uitgeloot, waardoor vier kinderen naar Oostenrijk kunnen afreizen. In totaal zijn zo’n 15 G-schaatsers lid van IJsclub Voorwaarts en de trainer heeft de vier kinderen gekozen. Een van hen was dus Tanisha.”

Gouden plakken
Ze vervolgt: “In totaal waren er zo’n 70 schaatsers, die tegen elkaar streden over afstanden als 111, 222 en 333 meter. Tanisha won al haar races en dus drie gouden medailles. Daarnaast kreeg iedereen een herinneringsmedaille.” Ze lacht: “Hierdoor duurde de huldiging langer dan de races zelf en kregen we zere handen van het klappen! Omdat de vier schaatsers in totaal 11 medailles behaald hebben, werden de rijders op vrijdag 25 januari feestelijk onthaald op het gemeentehuis van Katwijk. Dat was een heel bijzondere ervaring. Volgend jaar worden de Special Olympics gehouden in Idaho, Amerika en als het aan Tanisha ligt, is ze er dan weer bij!”

Voor meer informatie:
www.specialolympics.nl en www.specialolympics.at.