Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 februari 2008

“Handhaving met sancties onmisbaar”

VOORHOUT – Moet de gemeente strict alle (verkeers)regels gaan handhaven of is er ruimte voor enige souplesse, zodat het losjes omgaan met dwingende voorschriften gedoogd wordt? Met deze vraag houdt de stamtafel zich zaterdag 1 maart bezig.

Door Joep Derksen

Jack Josten vertelt: “In het domein van het gemeentelijk bestuur zijn er bepaalde onderwerpen waar gewone mensen zich vooral door aangesproken voelen. Bestuurlijk gezien hoeven dat niet de meest belangrijke zaken te zijn, maar het zijn die dingen die het leven van alledag raken. Het gaat daarbij meestal om het gebruik van de openbare ruimte: gevoelens van onveiligheid, onnodige hinder en het gebrek aan burgerlijk fatsoen.”

Brommers

Hij vervolgt: “In Voorhout zijn het vooral situaties op de Herenstraat die storen. Enkele voorbeelden hiervan zijn hindernissen van op de stoep geparkeerde (vracht)auto’s en reclameborden die de doorgang blokkeren, Fietsers, brommers en scooters die de stoep als rijbaan gebruiken en buitenmaatse vrachtwagens die het inrijdverbod in de Herenstraat negeren. En dat alles in het toch al zo onoverzichtelijke verkeer van de Herenstraat.”

Josten: “Het zijn allemaal zaken waar het gemeentebestuur regels voor heeft opgesteld. Als men zich aan die regels zou houden dan zou er weinig aan de hand zijn, maar de menselijke natuur voegt zich nu eenmaal slecht naar regels en voorschriften. Handhaving, zonodig gepaard aan sancties, is daarom onmisbaar. Maar handhaving vraagt om toezicht en toezicht vraagt om investeren in toezichthouders en dat kost geld. Een bestuurlijk dilemma van de eerste orde dus, want Nederland heeft een cultuur van gedogen; het met enige souplesse omgaan met al te dwingende voorschriften. Gedogen kan in bepaalde situaties een effectief middel zijn, maar het wordt anders als gedogen in feite niets anders is dan gebrekkige handhaving. Het opstellen van regels waarvan bij voorbaat vaststaat dat ze niet te handhaven zijn, ondermijnt het bestuurlijk gezag.”

De Stamtafel, waaraan iedereen kan aanschuiven, praat over dit onderwerp en andere zaken op zaterdag 1 maart a.s., om 16.30 uur in Café-restaurant “Boerhaave” aan de Herenstraat.