Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 februari 2008

Raad ontvangt voortaan direct rapport rekenkamercommissie

Politieke partijen nemen heft in eigen handen

LISSE – De rapporten van de rekenkamercommissie worden voortaan niet meer als eerste door het college van burgemeester en wethouders beoordeeld, maar door de gemeenteraad zelf. Dit besluit werd genomen tijdens de vergadering van het Seniorenconvent op maandag 4 februari.

Tijdens deze bijeenkomst wisselde de rekenkamercommissie van gedachten met de raadsleden en de collegeleden over de wijze waarop hun rapporten door de raad worden behandeld. Het lijkt niet direct het meest spannende onderwerp en blijkbaar vonden de collegeleden dat ook, want geen van de wethouders was aanwezig. De aanwezige raadsleden vonden de zorgen en argumenten van de rekenkamercommissie echter dermate zwaarwegend, dat zij ervoor zorgden dat voortaan alle rapporten van de rekenkamercommissie rechtstreeks naar de gemeenteraadsleden worden verstuurd.

Aanleiding van dit besluit is onder meer de wijze waarop de kritiek die de rekenkamercommissie maanden geleden uitte over de gemeentelijke aanpak in het dossier Wet Werk en Bijstand. Het college heeft nog altijd geen reactie gegeven richting de gemeenteraadsleden en deze namen het heft in eigen hand. Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse) nam het voortouw: ‘Wellicht moeten we een bewakingstraject opzetten om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen van de rekenkamercommissie ook worden overgenomen.’

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) was het hiermee eens: ‘De rekenkamercommissie opereert ten behoeve van de gemeenteraad. Daarom moeten de stukken niet alleen naar het college gaan, want de stukken van de Wet Werk en Bijstand bijvoorbeeld zitten nu al maanden bij het college.’ Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) stelde voor om voortaan de rapporten van de rekenkamercommissie opinierend te behandelen in de commissie- en raadsvergaderingen. Deze suggestie werd door alle partijen overgenomen.

De leden van de rekenkamercommissie, Trinette van Wijck, Ronald Popma en Wim Eiselin, waren verheugd met het resultaat van deze vergadering: ‘De heer Verburg verwoordde het goed, want de rekenkamercommissie opereert inderdaad ten behoeve van de gemeenteraad’, aldus Van Wijck.