“Het staat goed op je cv als je deze wedstrijd wint”
VOORHOUT – Voor de vierde keer werd woensdag 5 maart op de KTS de regionale voorrondes voor een culinaire wedstrijd gehouden. In totaal participeren acht VMBO-scholen uit onder meer Den Haag, Gouda, Leiden en Voorhout die het vak ‘horeca’ aanbieden, aan deze competitie. Plaatsing voor de regionale wedstrijd levert de winnaars van deze voorronde een prima toevoeging aan het eigen curriculum vitae op.
Zes koppels van twee jongeren zijn in de keuken druk in de weer om de gerechten van hun leven te koken, onder toeziend oog van Hermen Verbaas. Hij legt uit: “Koken is hoofdzakelijk een teamsport; de beste chefs zijn geen bullebakken.” Hoe doen de deelnemers het? “Ze zouden eigenlijk van te voren thuis moeten oefenen, maar tot nu toe ben ik niet ontevreden met hun prestaties. Ze zijn gelijk aan elkaar.” John Vesseur, docent aan de KTS, vertelt: “Aan deze regionale wedstreijden doen acht VMBO-scholen mee. Op 4 april zijn de regionale wedstrijden ‘Culinair koken en serveren’. Deelnemers aan deze competitie zijn vierdejaarsleerlingen van de KTS. Over zes weken doen ze eindexamen, dus dit is ook een goede training.”
Mannenwereld
Wat kunnen de kooktalenten winnen? “Bekers en een oorkonde en de eerste twee van iedere categorie gaan naar de regionale wedstrijden. Bovendien staat het goed op je cv als je kunt zeggen dat je deze wedstrijd gewonnen hebt. Maar met het alleen meedoen leer je ook heel veel.” Hij is tevreden over de verhouding jongens/meisjes: “Dit keer is dat 50-50 en in de mannenwereld die het koken in topkeukens nu eenmaal is, vind ik dat een goede zaak. We stimuleren het namelijk dat meer vrouwen op topniveau gaan koken, want zij hebben een betere smaak en meer gevoel voor verfijning en opmaak dan mannen.”
Meisjes winnen
Ondertussen maken Serina en Laura gamba’s, met daarbij een salade met spinazie. Tussen de activiteiten door onthullen ze hun grote droom: “Later wil ik topkok zijn in mijn eigen restaurant.” Ruben en Hans zijn druk bezig met hun flensjes met aardbeiensaus en vers fruit. Waarom willen zij kok worden? “Het is een leuk vak, want ik houd van eten”, is het antwoord van een van hen.
Naast het koken, was er ook een competitie voor de best opgemaakte showtafel, die glansrijk werd gewonnen door Krista Steekers. Noam van de Kaaij en Marleen van Rijlaarsdam wonnen respectievelijk de eerste en tweede prijs voor het serveren en zij mogen naar de regionale wedstrijden. Marinka Heemskerk en Vera de Vries wonnen de kookcompetitie en zij worden samen met de runners-up, Serina Lasooij en Laura Mooijekind, afgevaardigd naar de regionale wedstrijd op 4 april.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home