Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2008

‘Wegrottende heipalen zijn funderingsproblemen voor veel woningen’

LISSE – De problematiek van wegrottende heipalen, die Lisser Jaco Reijerkerk vorige maand aankaartte, heeft de politieke gemoederen beroerd. Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college en fractievoorzitter Cees Verburg (D66) reageerde als enige politicus op de oproep van Reijerkerk in het Witte Weekblad om de situatie met eigen ogen te aanschouwen.

Verburg sprak met de bewoners van Julianastraat 10, 14 en 16. Hij gaf aan dat hij met de bewoners meeleeft en vertelde: ‘Dat de problemen zich alleen in de Julianastraat voordoen is niet denkbaar. In de Wagenstraat, Wagendwarsstraat en de v.d. Veldstraat stond laatst een huis te koop. Daar is in opdracht van een potentiele koper een bouwtechnisch adviseur bij betrokken en die zag al aan de buitenkant van enkele woningen dat de huizen in verregaande mate verzakten. Hierop werd de potentiele koper gewezen waarna die afzag van koop.’ De buren uitten hun vermoeden dat de makelaars de problematiek in Lisse kennen, maar hier liever niets mee willen doen en over willen horen.

Verburg zelf zegt na afloop van het bezoek: ‘Ik heb goed naar de bewoners geluisterd en de nodige vragen gesteld. Ik vroeg mij bijvoorbeeld af in hoeverre er voor aankoop van de woning (anderhalf jaar geleden) een bouwtechnisch onderzoek was uitgevoerd door de makelaar of wellicht in opdracht van de bewoners. Dat bleek wel degelijk het geval waarbij zelfs sprake was van garantie (bij de makelaar). Ten aanzien van eventuele aansprakelijkheid is dat een niet onbelangrijk gegeven. Daarnaast is mij gebleken, dat de geschetste problemen werkelijk bijzonder ernstig zijn. Snel handelen is inderdaad geboden om te voorkomen dat de woningen verzakken en daardoor ernstige schade oplopen. Tevens vragen de bewoners zich bezorgd af wat nu precies de (historische) oorzaak van dit funderingsprobleem is en welke gevolgen dit wellicht voor meerdere oudere woningen in het centrum kan hebben.’

‘Ik heb hen hierop uitgelegd en toegezegd, dat ik daarom de uitkomsten van het zogeheten woningkwaliteitsonderzoek dat begin jaren negentig voor alle oudere woningen in het centrum van Lisse is uitgevoerd–waaronder ook de Julianastraat- zou opvragen en zorgvuldig zou bestuderen teneinde te kunnen vaststellen in hoeverre destijds de kwaliteit van de funderingen in betreffend onderzoek is betrokken.’ Voor Verburg is het duidelijk: ‘Het gaat de bewoners niet primair om financiële ondersteuning maar vooral om betrokkenheid en meedenken van het gemeentebestuur hoe te moeten omgaan met dit ernstige probleem voor zowel betrokken inwoners als de gemeente.’