Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2008

Ganzen mogen geweerd worden

TEYLINGEN – Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week besloten om aan de grondgebruikers uit de Kooipolder toestemming te verlenen voor het weren en/of verjagen van ganzen rondom de eendenkooi. Dit gebeurt binnen de mogelijkheden van de Flora- en Faunawet, en de LTO wordt schriftelijk hierover geïnformeerd.

Een deze week openbaar gemaakt gemeentelijk stuk stelt: “Al geruime tijd vraagt de Land- en Tuinbouworganisatie namens de agrariër(s) van de Kooipolder of de gemeente iets wil doen aan de overlast (economische schade) als gevolg van ganzen veroorzaakt door het kooirecht/afpalingsrecht rond de eendenkooi. Binnen de huidige wetgeving heeft de gemeente beperkte mogelijkheden de agrariër(s) tegemoet te komen.”

Het rapport gaat verder: “Tot dit moment zagen wij geen mogelijkheden de agrariërs te helpen. Het opheffen van het kooirecht en/of een ontheffing voor het verjagen van ganzen zijn zeer lange en waarschijnlijk kansloze juridische trajecten. In nauw overleg met het Zuid-Hollands Landschap is er op dit moment toch een handreiking te doen. Binnen de Flora en Faunawet heeft de gemeente als eigenaar van het kooirecht de mogelijkheid grondgebruikers toe te staan onder bepaalde voorwaarden ganzen die schade veroorzaken te weren/en of te verjagen.”

Er bestaat nog altijd de mogelijkheid dat het collegebesluit van hogerhand wordt tegengehouden: “De kans bestaat dat andere natuurorganisaties deze toestemming toch als een overtreding van de Flora en Faunawet zullen zien en aandringen op handhaving door de daartoe bevoegde organisaties.” Mogen de ganzen voortaan ook afgeschoten worden? Wethouder Bert Homan ontkende dit: “Er mag alleen geschoten worden om de ganzen weg te jagen. Formeel mogen de mensen niet raakschieten.”