Startschot voor Jaar van de Landgoederen
Honderden fietsers bezochten zaterdag 12 april de ruine van Teylingen, het kasteel Keukenhof (Lisse), ’t Huys Dever (Lisse) en het Hof van Hillegom, in het kader van de Dag van het Kasteel. Om precies twaalf uur werden alle gasten bij de ruine van Teylingen verwelkomd met kanongebulder van zesponders en twaalfponders kanonnen. Dat zal ongetwijfeld een snufje fijnstof de lucht in hebben gekregen, maar op deze feestelijke dag was er geen milieuactivist die hiernaar kraaide. Het is ondertussen geen geheim meer, dat verschillende partijen ook verschillende plannen hebben voor de toekomst van de ruine en haar omgeving. Timmers ging hier dan ook in haar speech op in. “De ruine van Teylingen is het pareltje van mooie ruines en wellicht kunnen we in de toekomst vrij zicht behouden rondom dit prachtig stuk historie. We willen er een tweede slotgracht omheen aanleggen en in het oude kaaspakhuis komt een museum. Natuurlijk moeten er kostendragers zijn en kun je niet alles tegenhouden, maar ik hoop dat ze over 300 jaar zeggen: ‘Teylingen heeft het indertijd goed gedaan’.”
Traditionele kledij
Wethouder Homan heeft verdergaande plannen voor de ruine en ging hier tijdens zijn speech op in: “De ruine van Teylingen is een deel van de landgoederen van Nederland en daar zijn we trots op. Samen met de kastelenstichting willen we dit belangrijke culturele erfgoed behouden voor de toekomst, waarbij er ook belangrijke activiteiten in de omgeving plaatsvinden. Als ik kijk naar de setting van vandaag, met de kanonnen, de mensen in traditionele kledij en de tentjes van zoveel honderd jaar geleden, dan leeft de ruine weer en zie je het oude jachtslot weer terug. We willen dit culturele erfgoed niet verkwanselen, maar wel zo ontwikkelen dat het er over een paar jaar in volle glorie staat. Ik ben dan ook zeer vereerd dat Teylingen de startplek mag zijn voor het Jaar van de Landgoederen van de Provincie Zuid-Holland.”
Het laatste woord was aan Van Engelhoven-Huls: “Een landgoed is veel meer dan een leuk optrekje van bewoners die niet eens meer leven. Het herinnert ons aan de Gouden Eeuw en aan de invloed die Zuid-Holland had als bestuurlijke en economische regio. Daarom zijn de landgoederen ook aangewezen als een van de vijftig elementen in de historische Canon van Nederland. In het Jaar van het Landgoed gaan we een heleboel activiteiten opzetten onder het motto: ‘Leve het Landgoed!’. Iedere drie dagen is er wel ergens wat te doen in het kader van het landgoederenjaar, zoals een archeologieweekend op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse, concerten op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, fietstochten en wandelingen. Kijk voor meer informatie op: www.levehetlandgoed.nl.” Om het Zuid-Hollands Jaar van de Landgoederen officieel te openen gaf Van Engelhoven het startschot met een van de gereed staande 12-ponders.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home