Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 april 2008

‘Woningbouwcoöperaties moeten vaak slikken of stikken’

LISSE – ‘Woningcorporaties worden door projectontwikkelaars gedwongen akkoord te gaan met een te betalen prijs per woning die voor hen een forse onrendabele top per woning met zich meebrengt.’ Gemeenteraadslid Frans Vroomans (CDA) kaartte samen met fractievoorzitter Cees Verburg (D66) problematieken rond de sociale woningbouw aan tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 23 april.

Vroomans: Wat betreft de woningbouwproductie van Lisse zetten we een onderzoek op naar de gang van zaken rond woningbouwprojecten en dan meer specifiek naar de rol van woningbouwcorporaties in deze Lissese bouwprojecten, ook betreffende de gewenste differentiatie in sociale woningbouw. Onze eerste voorlopige conclusie is dat sociale woningbouw in nieuwbouwprojecten helaas het sluitstuk van de exploitatie is, waardoor de woningcorporaties onder druk gezet worden. Deze laatste worden ook niet altijd op voorhand door ontwikkelaars ingeschakeld om mee te denken over de criteria waaraan woningen in de sociale sector minstens dienen te voldoen. We willen een discussienota uitbrengen om over deze problematiek met de collega-politici te discussiëren.
Wethouder Jan Kippers (CDA) reageerde: ‘Wat betreft de rol van woningbouwcoöperaties constateert het college ook dat ze als sluitstuk in de onderhandeling fungeren: je zou kunnen spreken van wurgcontracten. Het aantal m2 van woningen is minimaal en het is vaak slikken of stikken. Op dit moment hebben die coöperaties geen preferente positie, vaak hoeft dat ook niet voor bijvoorbeeld kantoorbouw, maar in bepaalde woningbouwprojecten heeft dat wel de voorkeur. We gaan nu juridisch onderzoeken in hoeverre wij coöperaties kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van de gronden en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.’