Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

'Keuzes om de jeugd uit het dorp ook een kans te geven'

HILLEGOM – “Ik snap wat ‘Groei? Doei!’ kenbaar wil maken, maar ze doen er wat dramatisch over. Ieder heeft een goed recht om te ageren, alleen wordt het ietwat overtrokken.” Wethouder J. Weijers (CDA) reageert op de initiatiefnemers in een interview.

Weijers vertelt eerst waarom de gemeente extra woningen wil bouwen: “Eind jaren negentig heeft de gemeenteraad het besluit genomen om te groeien naar 23.000 inwoners om zo een meer evenwichtige bevolking te creëren en ervoor te zorgen dat de voorzieningen in stand gehouden kunnen houden.Je ziet dat het dorp steeds meer vergrijst en voor de sport-, zwembad- en scholenvoorzieningen verwachten we in de toekomst problemen, want dan zal de jeugd onvoldoende aanwezig zijn. Maar ook voor ons winkelcentrum is het met minder inwoners moeilijker dat soort voorzieningen in stand te houden. Daarom hebben we extra plannen voor het realiseren van meer winkels, zodat we kunnen komen tot een evenwichtige opbouw van het winkelaanbod.”

Over het initiatief van ‘Groei? Doei!’: “Ik snap wat ze kenbaar willen maken. Ze doen er wat dramatisch over, maar ieder heeft goed recht om te ageren, alleen wordt het ietwat overtrokken. Wij kijken namelijk heel serieus om de 2.000 extra inwoners binnen de contouren te realiseren. De verwachting is echter dat het niet gaat lukken, maar dat we in 2014 of 2015 moeten kijken naar uitleglocaties. Ik waardeer het initiatief, maar had liever gezien dat ze het ‘Groei? Bloei!’ genoemd hadden. De jonge mensen trekken weg uit ons dorp omdat ze geen passende woning kunnen vinden. Wij staan voor keuzes om de jeugd uit ons dorp hierop kans te geven. We willen onze ambities binnen de contouren realiseren, maar de initiatiefnemers moeten niet voor de muziek uitlopen. Op korte termijn kunnen we al heel veel inbreidlocaties realiseren, zoals het Ringvaartterrein of door de uitplaatsing van transportbedrijven. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kunnen we eventueel uitbreiden naar de bollenvelden.”

Is de bollensector echter niet een uitstervend vak en moet het geplaatst worden in het rijtje ‘smederij, zwart-wit televisie en lantaarnopstekers’? Weijers: “De bollensector is geen uitstervend vak. Qua teelt ligt er al wel heel veel buiten de Bollenstreek en is het verschoven naar bijvoorbeeld Noord-Holland of Afrika. Maar deze gronden zijn heel bijzonder, in verband met het hoge kalkgehalte, waardoor de hyacint hier een goede basis heeft om te groeien. In de bollensector gaat het niet alleen om de teelt, maar ook om handel en innovatie en dat zit vooral hier in de streek.”
De wethouder besluit: “Het gemeentebestuur wil zoveel mogelijk het gebied open houden. We zijn ook bezig met de Greenport om een vitaal bollencomplex te behouden. Dit onderwerp wordt in de raad van juli vastgesteld en daarna is er nog voldoende mogelijkheid voor de inwoners om te ageren. Het onderwerp wordt na vaststelling ter inzage gelegd en in verband met de vakantie is deze termijn verlengd tot 9 weken. Nadat de zienswijzen verwerkt zijn, wordt het collegevoorstel aan het einde van dit jaar definitief vastgesteld.”