Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Uitstel herbestemming Mariakerk

LISSE – De corridor van de Mariakerk mag vooralsnog niet worden afgebroken. Eerst dient er een concreet bouwplan aan de monumentencommissie voorgelegd te worden. Dit was de uitkomst van de vergadering van diezelfde commissie op donderdag 22 mei over de herbestemming van de Mariakerk.

Het bestuur van de R.K. Lissese Parochiegemeenschap St. Agatha zoekt in overleg met het Bisdom Rotterdam naar een passende herbestemming voor de Mariakerk, sinds deze locatie niet meer in gebruik is. Voor de herbestemming van dit pand moeten parkeerplaatsen worden gerealiseerd, wat alleen kan ter plaatse van de corridor, een verbindingsgang tussen het hoofdgebouw en de pastorie, die hoort bij het oorspronkelijke ontwerp. Het verwijderen van de corridor is cruciaal voor de planontwikkeling, zo wordt aangegeven. Volgens de huidige plannen blijven het hoofdgebouw en de pastorie onaangetast.

Nadat de monumentencommissie de situatie met eigen ogen bekeken had, waren er nog wel twijfels bij de leden. ‘De plannen zijn om een parkeerplaats te maken op een plek waar nu begraafplaatsen liggen. Een ander punt van zorg is: vinden wij dat een deel van het kerkgebouw mag worden afgebroken ten behoeve van parkeerplaatsen? Als deze plannen worden uitgevoerd, is de Mariakerk straks geen kerk meer en zijn er geen sacristie en pastorie meer. Uiteindelijk houd je een schoenendoos over, omdat je het helemaal gaat uitkleden. Is de Mariakerk dan nog wel een monument?’

De uitkomst was dan ook redelijk unaniem. De leden van de monumentencommissie lieten weten begrip te hebben voor het feit dat de beheerders iets anders willen met de Mariakerk. Echter, op dit moment is nog onduidelijk wat er gebouwd wordt. Een van de commissieleden verwoordde het als volgt: ‘Ze vragen om een blanco cheque om stukken af te breken.’ De afbraak van de bergingen zal weliswaar geen probleem opleveren, want die zijn er later aangebouwd. Maar het verdwijnen van de corridor is wel een probleem voor de monumentencommissie: ‘Dat is een onderdeel van het geheel. We hebben gevraagd om met concrete plannen te komen, zodat we deze plannen dan kunnen beoordelen.’