Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 mei 2008

Kunstpromotie Voorhout opgedoekt

VOORHOUT – De Stichting Werkgroep ‘Kunstpromotie Voorhout’ bestaat sinds donderdag 8 mei niet meer. Initiatiefnemers Riet Lippits, Greetje de Graaf, Addy Warmenhoven en Hester Mila sloten een tijdperk van 17 jaar af met een door de gemeente georganiseerde receptie. Mila kon vanwege ziekte niet aanwezig zijn, maar vele tientallen kunstliefhebbers schudden de overige drie dames de hand en dankten hen voor het feit dat ze meer dan 100 exposities hebben georganiseerd in het bestuurscentrum van Voorhout.

Voor de dames zelf was het toch een avond met gemengde gevoelens. Voor henzelf bestond er geen twijfel dat dit het juiste tijdstip was om te stoppen met de organisatie van de exposities. De gemeente Teylingen heeft echter nog geen opvolging kunnen vinden, waardoor het gevaar bestaat dat de exposities in het bestuurscentrum tot het verleden behoren. Lippits: “We sluiten een periode af, want wat wij hebben gedaan was heel bijzonder; wij gaven beginnende kunstenaars een kans hun werken te exposeren. Mensen die dit over willen nemen, vind je niet zo gauw, want we waren vrijwilligers met een heel lange adem en die heb je nu weer nodig. Dit vrijwilligerswerk bestaat uit de bereidheid en beschikbaarheid om je op ongeregelde tijdstippen in te zetten. Ik hoop van harte dat anderen ermee doorgaan.” Warmenhoven vult aan: “We hebben het altijd met veel plezier gedaan. Als we een expositie helemaal hadden opgesteld, konden we iedere keer concluderen: ‘Nou, we hebben er toch weer wat moois van gemaakt’.”

Melancholiek

Wethouder Wim Hollart voerde in zijn speech het woord namens zijn collega Bert Homan die door files wat vertraagd bij de receptie kwam. “Meer dan 17 jaar zijn jullie ‘in dienst’ geweest bij de gemeente en met oog voor detail is er in die jaren veel moois tot stand gekomen. Jullie afscheid stemt een beetje melancholiek, omdat er nog geen opvolging is. In de tussentijd proberen wij hier adhoc oplossingen te vinden: zo is er in juni een school uit onze gemeente, waarvan de werkstukken in het bestuurscentrum getoond worden.” Hollart concludeerde: “Jullie waren een sieraad voor de gemeente en ik dank jullie hartelijk voor het vele werk dat jullie in de afgelopen 17 jaar verricht hebben en voor de enorme werklust en energie die jullie daarbij aan de dag gelegd hebben.” Als dank voor al hun activiteiten kregen de dames van Kunstpromotie Voorhout niet alleen een bloemetje, maar ook vier schilderijen van de Noordwijkse kunstenaar Joop van Bommel.

Op de vraag hoe het nu verder moet met de kunsttentoonstellingen in het Voorhoutse bestuurscentrum antwoordt wethouder Homan: “Het zal heel moeilijk worden om opvolging te geven aan zo’n mooi initiatief. We zijn op zoek naar iemand of een groep die hieraan een eigen wending kan geven: mensen met creatieve ideeën om hier regelmatig tentoonstellingen met een bepaalde stijl te houden, zijn van harte welkom. Tot nog toe werden er vooral schilderijen en beelden tentoongesteld, maar in de toekomst mag de ruimte best gebruikt worden voor andere stijlen en combinaties, zolang het maar past bij de omgeving.”