Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Meldingsplicht voor eigenaren gemeentelijke monumenten

LISSE – Voortaan moeten alle eigenaren van gemeentelijke monumenten en panden die op de DSL-lijst staan, zich persoonlijk melden om te vertellen wat hun plannen zijn, waar het gaat om veranderingen aan het monument zelf. De monumentencommissie bepaalde dit in haar vergadering van donderdag 22 mei.

Met de enkele maanden openbaar gemaakte lijst van Dorp Stad en Land zijn er een zestigtal gebouwen bijgekomen waarvan de gemeente Lisse vindt, dat deze monumentwaardig zijn en bewaard moeten blijven voor de toekomst. Dit houdt ook in dat de eigenaren niet meer naar eigen believen wijzigingen aan het pand kunnen doorvoeren. Recent zijn de regels versoepeld: de verplichte adviesplicht aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten is komen te vervallen, tenzij het gaat om afbraak, reconstructie of herbestemming van het gemeentelijk monument.

De monumentcommissie wil echter een vinger in de pap houden: ‘De eigenaren van de gemeentelijke monumenten dienen zich persoonlijk te melden tijdens een vergadering van de monumentencommissie en te vertellen wat hun plannen zijn. Hierbij dienen ze het te gebruiken materiaal mee te nemen.’

Aanleiding van dit besluit was een verzoek van de eigenaren van het dubbele woonhuis aan de Heereweg 377 en 379. Zij wilden de dakpannen vernieuwen en vroegen een van de leden van de monumentencommissie om zijn advies. Om uniforme besluiten te kunnen nemen, dienen dit soort verzoeken dus voortaan tijdens de vergadering van de monumentencommissie te gebeuren. Overigens mogen de dakpannen van het betreffende pand vernieuwd worden, met uitzondering van de door de eigenaren voorgestelde eindpannen met een flap erop. ‘Deze eindpannen zouden het gemeentelijk monument te zeer ontsieren’, zo vond de monumentencommissie.