Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 mei 2008

Onderzoekscommissie ingesteld voor brandweerconflict

LISSE – Het besluit over de aanschaf van ademluchtapparatuur voor de brandweer is voor de tweede keer uitgesteld. Bovendien wordt een commissie ingesteld die een oordeel moet geven wie er gelijk heeft in het brandweerconflict: de Onderdelencommissie of de brandweercommandant. Dat was het resultaat in de vergadering van de commissie Maatschappij & Financiën van woensdag 14 mei. Nadat brandweercommandant Hans van Wijk een presentatie had gegeven over de stand van zaken met betrekking tot de regionale samenwerking bleven er bij de speciaal aangeschoven fractievoorzitters te veel vragen over om een fiat te geven aan de aanschaf van de ademluchtapparatuur.

Van Wijk vertelde: ‘Als intergemeentelijk commandant ben ik ambtelijk bevoegd om het type ademluchtapparatuur te kiezen. Gekozen is voor het merk MSA om een grotere eigen veiligheid te bereiken, de apparatuur binnen de korpsen te standaardiseren en harmoniseren en de doelmatigheid en doeltreffendheid te vergroten. Er is nu een andere manier van werken en een andere manier van besluiten nemen: op bovenlokaal niveau en niet op lokaal niveau. Indien nodig wordt een bijdrage gevraagd in het kader van medezeggenschap en bij de specialisten.’

Fractievoorzitters Cees Verburg (D66) en Ad van Zelst (Nieuw Lisse) waren uiterst kritisch. ‘Wij menen dat een grondig en zorgvuldig onderzoek door een onderzoekscommissie vanuit de raad gerechtvaardigd is. Het blijkt dat er nog steeds sprake is van tegenstrijdige informatie tussen de bovenlokale brandweercommandant enerzijds en de onderdelencommissie anderzijds. Wij hebben de leden van de onderdelencommissie benaderd en zij zijn zeer overtuigend, waar het gaat om de verklaring van de commandant over de levering van de cilinders en het verzoek aan de raad om 18.000 euro beschikbaar te stellen voor diverse bepakkingonderdelen voor de nieuw aan te schaffen brandweerwagen. Dit bedrag zou volgens hen al in een eerder gegeven krediet verwerkt zijn, maar er lijkt nu sprake te zijn van kredietoverschrijding.’

‘Daarnaast wordt door de OC-leden de memo van de bovenlokale commandant op bepaalde belangrijke onderdelen in twijfel getrokken. Wij vinden de afgegeven signalen door betrokken OC-leden dermate ernstig dat we die niet kunnen en willen negeren. Sterker, de kritiek op betreffende memo is dermate serieus en zorgelijk, dat het ons verstandig lijkt een onderzoekscommissie vanuit de raad te formeren die desnoods functionarissen onder ede verhoort.

Ondanks een negatief advies van burgemeester Corrie Langelaar en de speciaal naar de vergadering gekomen coördinerend burgemeester Goedhart, werd het initiatief voor een onderzoekscommissie toch doorgezet. Na een ingelast seniorenconvent op donderdag 15 mei bleek dat de fractievoorzitters unaniem akkoord gingen met het instellen van een onderzoekscommissie.