Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 mei 2008

Wantrouwen islam op open dag niet te bespeuren

NOORDWIJK – Terwijl de teneur in de landelijke media er één is van wantrouwen ten opzichte van de islam, was daar tijdens de open dag van de nieuwe moskee in Noordwijk weinig te merken. Honderden nieuwsgierigen kwamen zaterdag naar de Bronckhorststraat om een kijkje te nemen.

Domineeszoon Pieter Kuiper is één van hen en hij heeft zijn beide zoontjes meegenomen: “Het ziet er erg mooi uit en ik wilde het de jongens ook laten zien, omdat ze het dan zelf kunnen ervaren. Ze horen namelijk heel veel over moskees op de televisie en nu kunnen ze zelf oordelen.” Mevrouw De Bes: “Deze moskee is noodzakelijk voor de mensen, want als je kunt uitdragen wat je bent, dan is dat prima.” Hilde List: “Dit is mijn eerste keer in een moskee en het is fantastisch dat men zich zo openstelt.”

Meegeleefd

Wim Blokhuis, voorzitter van de Raad van Kerken in Noordwijk, bezocht samen met een aantal andere vertegenwoordigers de moskee. Hij was zeer positief over de relatie met de heer Kajia: “We hebben al jaren contact met elkaar en hebben heel erg met hem en de anderen meegeleefd. Zelfs hebben we nog naar allerlei gebouwen gekeken om te zien of die geschikt waren voor een moskee. Het is een prettige verrassing om deze moskee van binnen te zien.” Concurreren de Raad van Kerken en de moskee niet met elkaar? Blokhuis lacht over de directe vraag: “We concurreren op geen enkel punt, want we vullen elkaar aan en ondersteunen elkaar. Voor de Nederlandse samenleving is het belangrijk dat we de weg naar elkaar weten te vinden.”

Burgemeester Harry Groen bezoekt de moskee om exact 13:00 uur. Hij doet zijn schoenen uit en wordt rondgeleid. Ook hij is onder de indruk: “Het is prachtig! Als gemeente hebben we niet financieel bijgedragen, maar wel er onder meer voor gezorgd dat het bestemmingsplan is aangepast zodat de moskee gebouwd kon worden. Ik word in deze moslimgemeenschap altijd met hartelijkheid en overtuiging ontvangen.”

Voorbeeld
Mohammed Jami, ex-voorzitter van de Marokkaanse gemeenschap in Katwijk, kijkt ondertussen om zich heen en is trots op de nieuwe moskee. Hij vertelt: “De komst van de burgemeester is een signaal dat de overheid betrokken is bij de moslimgemeenschap. Hiermee wordt een ander beeld getoond dan in de media naar voren komt, want moslims geven een bijdrage aan Noordwijk. Ik ben heel dankbaar dat onze moskee erkend wordt.” Hij vervolgt: “In Katwijk zegt het gemeentebestuur dat er geen ruimte is voor een moskee. Toch wonen daar bijna 1.000 moslims en ik hoop echt dat Katwijk het voorbeeld van Noordwijk volgt zodat daar ook een moskee komt. Nu gaan alle moslims uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk naar Noordwijk toe.”