Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juni 2008

Dikmaakpakje en latex doen wonderen op set ‘Juliana II’

Kasteel Keukenhof decor voor opnames

LISSE – Kasteel Keukenhof, het landgoed en de bijgebouwen waren maandag 9 juni het decor voor de opnames van de televisieserie Juliana II. Dit is een vervolg op de succesvolle EO-reeks ‘Juliana’, die in november 2006 maar liefst 1,3 miljoen kijkers trok. Veertien acteurs, ettelijke paarden, veertig figuranten en vijftig leden van de crew; alles liep door elkaar terwijl de regisseur het geheel compleet onder controle had. “Action!”

Ging de eerste reeks over de jaren van prinses Juliana in de jaren 1930 – 1940, het huidige verhaal behandelt de periode 1940 – 1958. “En als deze reeks even succesvol is, komt er ook een derde deel”, zo laat producent Paul Voorthuizen weten. “We werken met een klein budget van twee miljoen euro, maar daarmee gaan we wel iets moois realiseren. In de vier afleveringen van 50 minuten wordt een dynamische en turbulente periode in het leven van Juliana behandeld, waarin de oorlogstijd en ook de Greet Hofmans-affaire aan het licht komen.”

Drama

Acteur Hylke van Sprundel speelt zijn rol van Prins Bernhard met faveure. Hij wordt door de grime ook ouder gemaakt en is hiervoor dagelijks uren bezig om zijn gezicht in de latex te zetten en na afloop van de opnames het geheel er weer af te halen. Over zijn rol: “Het is geweldig om weer in de huid van Bernhard te kruipen. In deze afleveringen komt het drama aan bod en dat is leuker dan alleen de verliefdheid te spelen, zoals in de eerste serie gebeurde.” In hoeverre is dit een uitdagende rol? “Ik speel niet alleen een kopie van Bernhard zelf, want je weet niet hoe hij in bepaalde situaties zelf reageert. Het drama tussen de mensen is fictie en je kunt maar deels in zijn huid kruipen. Je moet ook zelf bedenken hoe Bernhard zou reageren.”

Ook Gerry van der Klei, die de moeder van Bernhard speelt, is enthousiast: “Het is enig om deze rol te doen, al ben ik geen liefhebber van het Koningshuis. Dit is een beeldschone locatie om de opnames te doen. We zijn ook al op Soestdijk en bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen geweest.” Van der Klei speelde niet zelf mee in de eerste serie. Hebt u deze gezien? “Eh, nee.”

Politiek

Marieke de Kleine vindt het ook fijn om weer in de rol van Juliana te kruipen: “Ik ben gelatexed en wordt ouder gemaakt, mede door het aanbrengen van een dikmaakpakje. De Juliana in deze serie bemoeit zich veel meer met de politiek en op dat vlak en op het persoonlijke vlak zijn zij en Bernhard compleet anders. Zelf heb ik geen problemen met onderdelen van mijn rol, want hoe gecompliceerder de situatie is, des te interessanter is het om dat te spelen.”
Arjan Lock, directeur van de EO, kijkt uit naar maandag 5 januari, om 22:00 uur, het moment waarop de eerste aflevering van Juliana II op televisie wordt uitgezonden. “De eerste serie is een groot succes geworden en we zijn trots op deze tweede serie. We hebben er niet lang over na hoeven te denken om nog een serie te maken, want er is zoveel in haar leven gebeurd. We hebben hier een ruim budget aan besteedt en deze serie speelt zich af in een politiek zeer gevoelige periode, waar veel ontwikkelingen elkaar opvolgen.”