Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2008

“Het is eigenlijk een heel simpel idee”

Vrijetijdscoach dingt mee naar Samen Sociaal Prijs 2008

NOORDWIJKERHOUT – Het Raamwerk is een van de tien instellingen die genomineerd is voor de Samen Sociaal Prijs 2008 van de Provincie Zuid-Holland. De prijs is bestemd voor projecten in Zuid-Holland op het gebied van sport of zorg, die toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen, inclusief allochtonen en gehandicapten. Zes jaar geleden initieerde Michel van Tongeren de vrijetijdscoach en dit project maakt kans op de hoofdprijs van 25.000 euro. “Ik word rijk omdat ik heel veel mensen kan helpen.”

Door Joep Derksen

Van Tongeren (49) is bij het Raamwerk werkzaam als Coördinator Vrije Tijd en Vrijwilligers. Hij reageert in een interview op het nieuws dat zijn project genomineerd is. Wat is de reden dat de vrijetijdscoach kans maakt op 25.000 euro? “Wist ik het maar. Ik heb de vrijetijdscoach ingediend om mee te dingen omdat ik dacht dat het aardig overeenkwam met de prijs. We bemiddelen tussen het reguliere aanbod en de vraag in de vrijetijdssector van mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook voor ouderen en mensen die in een eenzaamheidssituatie zitten. We maken maatpakketjes voor elke vraag die er is, bijvoorbeeld voor een kind dat gebonden is aan een rolstoel. Als hij of zij actief wil worden in rolstoelbasketbal, dan zorgt een van de vierhonderd vrijwilligers ervoor dat dit mogelijk kan worden. De Vrijetijdscoach is dan ook alleen maar mogelijk dankzij al die vrijwilligers.”

Wens

Hij vervolgt: “Zes jaar geleden zijn we begonnen met het project Vrijetijdscoach. Er was een project ‘Plek onder de Zon’, waarbij alle gezinsvervangende tehuizen in de Bollenstreek werden ontmanteld. Iedere bewoner in zo’n gezinsvervangend tehuis kreeg een woning naar zijn wens: de een kreeg een eigen huis, de ander een appartementje met z’n tweeën of drieën. Het idee kwam bij me op dat hier ook een andere vrijetijdsbesteding bij hoort en toen is bedacht om te gaan vragen wat ze willen doen. Dat bleek heel divers te zijn. De een wilde vissen en voor hem hebben we een boot geregeld om te vissen. De ander wilde Engels leren en nu onderwijst een lerares hem al jaren. Weer iemand anders had behoefte om te leren computeren. Wij koppelden mensen met kennis over een bepaald onderwerp aan de vraag die uitstond. Zo simpel is het.”

Actief

Wordt dit succesvolle concept uitgebreid? Wil Van Tongeren hiermee ook in andere regio’s actief worden? “Dat gaat al vanzelf en ik heb er helemaal geen grip op, omdat collega-instellingen hetzelfde gaan doen. In Den Helder zijn pas geleden al twee vrijetijdscoaches afgestudeerd op de ROC-afdeling Sociaal Pedagogisch Werk.” Hij heeft de term ‘Vrijetijdscoach’ nooit gerechtelijk beschermd en heeft daar ook geen behoefte aan: “Ik hoef er niet rijk van te worden. Ik word er al rijk van omdat ik heel veel mensen kan helpen. We zijn in 2002 begonnen met de eerste persoon en die bemiddeling duurde 23 uur. Dat is veel te veel tijd om het rendabel te houden. In 2002 hielpen we in totaal 3 mensen, het jaar erna 37, in 2004 al 60 en in 2005 maar liefst 105 mensen. Ook in de jaren erna was het aantal personen zo rond de 100 en we hebben sinds 2002 dik 400 mensen geholpen.”

Winnen

Gaat u de Samen Sociaal Prijs 2008 winnen? Ik hoop het wel, maar de andere projecten zijn ook heel goed. Bijvoorbeeld de sportcoach bij autistische kinderen; dat vind ik ook belangrijk. Toch is de kans groot om een prijs te halen, want er zijn vijf geldbedragen op een totaal van tien genomineerden. De winnaar krijgt 25.000 euro, nummer 2: 15.000 euro en nummer 3: 10.000 euro. Ook zijn er twee aanmoedigingsprijzen van 2.500 euro. Mocht ik winnen, dan zou ik het geld willen gebruiken om wellicht in de toekomst meer als coach te opereren en door het geven van presentaties of conferenties te vertellen over hoe ik werk.” Voor meer informatie over het Raamwerk: www.hetraamwerk.nl.