Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 juni 2008

“Ik zat helemaal in een roes”

Noordwijks Schilderfestival ten einde

NOORDWIJK – De tiende editie van het Noordwijkse schilderfestival is voltooid verleden tijd, maar afgelopen weekend was het een genot om deelgenoot te zijn van de resterende activiteiten: het Doekenbal en de kunstveiling. Niet alleen voor de mecenassen (kunstliefhebbers – red.), maar ook voor de schilders zelf. Zij kregen zaterdagavond 21 juni te horen wie de Rembrandt Painting Award en Amsterdam Painting Award in ontvangst mochten nemen.

Door Joep Derksen

Arjen den Ouden (30) was de winnaar van de Amsterdam Painting Award 2008: “Hij is een jong schilder die in zijn kleinere werken het thema van het festival ‘Achter de horizon’ heel trefzeker weet weer te geven. Wij zijn benieuwd of hij zijn krachtige kleinere werken kan vertalen naar groter werk”, aldus het juryrapport. De Duitser Andre Krigar mocht de Rembrandt Painting Award in ontvangst nemen. Over hem vertelde de jury: “Hij is een meester in het kijken, want hij ziet wat andere niet waarnemen. In zijn schilderij ‘Kleine Durchblick’ schildert hij een kader in een kader. Krigar maakt de toeschouwer bewust van de schoonheid van het landschap, maar laat ons tegelijkertijd ook de schoonheid van de lelijkheid zien.” Op het Doekenbal, dat pas echt van start ging na afloop van de kwartfinale van het EK-voetbal, gingen alle kunstenaars en kunstliefhebbers compleet uit hun dak op de opzwepende muziek van de ‘The Songs of the heart’ band.

Mooi

Zondag 22 juni bezochten vele mensen de festivaltent om voorafgaand aan de veiling, geleid door Veilinghuis Sotheby’s, de voor hen mooiste kunstwerkjes minutieus te kunnen bekijken. Dennis Schneider is een van hen die wellicht wil meebieden op een van de 820 schilderijen van de 80 schilders: “Als ik iets mooi vind, dan koop ik het. Iedere dag loop ik hier rond: van sommige schilderijen ben ik direct weg en bij anderen gaat het pas na een paar dagen leven. De schilderijen die ik echt wil hebben, heb ik al gekocht, maar ik ga ook naar de veiling om te zien of er nog een meevaller op de kop te tikken is.”

Roes

Albert van den Brink uit Amstelveen is chirurg en kunstliefhebber, maar neemt ook zelf af en toe de kwast in zijn hand. “Pas als je zelf iets probeert te maken, herken je echte kwaliteit.” Hij waardeert het Schilderfestival bijzonder: “Het hele cachet is prima!” Iets verderop staat de Spaanse schilder Adolfo Rua een van zijn creaties te bekijken: “Ik heb zo van deze week genoten, dat ik niet meer weet hoeveel schilderijen ik gemaakt heb. Ik zat in een roes en heb alleen maar geschilderd. Zodra een schilderij klaar was, bracht ik het naar de tent om meteen met een nieuw werk te beginnen.”
De veiling gaat beginnen en in ultrarap tempo vliegen de bedragen door de tot de nok toe gevulde festivaltent. De kleinere werken leverden enkele tientjes op voor de kunstenaars, terwijl de pronkstukken bedragen met drie nullen opleverden.