Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2008

“Even controleren of alles goed is”

Seniorenmarkt trekt veel belangstelling

SASSENHEIM – De Seniorenmarkt van zaterdag 28 juni mocht zich verheugen in een grote belangstelling. Radio Boterbloem zorgde voor de muziek en bij een groot aantal stands die in het winkelcentrum waren opgesteld konden de bezoekers zich laten informeren over alles wat ultrasenioren bezig houdt, zoals gezondheid, vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk.

Door Joep Derksen

Mevrouw Ammerlaan (85) parkeerde haar rollator bij de stand van ActiVite en liet zich onderwerpen aan een korte gezondheidscontrole. Haar hartslag, bloeddruk en bloedsuiker werden gemeten en de resultaten waren prima. Alleen de bloedsuiker was wat aan de lage kant, maar met het nuttigen van een extra tussendoortje was dat zo opgelost, lieten wijkverpleegkundigen Els Zweers en Joke Kerklaan weten. Ammerlaan was tevreden: “Waarom ik deze test onderga? Het kan nooit kwaad.”

Kerklaan vertelt ondertussen: “Wij adviseren de mensen om zo gezond mogelijk ouder te worden. Dit is een korte controle, maar we voeren ook gesprekken van een uur waarin alles aan bod komt: de psyche, het bewegen, gezichtsvermogen en gewicht.” Iets verderop staat een stand waar meer informatie te vinden is over urineverlies, zo laat een flyer weten. Regine Siedenburg, eigenaar van de Mensen Apotheek, laat weten dat haar bedrijf al voor de derde keer meedoet aan deze Seniorenmarkt: “Het is de perfecte gelegenheid om snel met heel veel mensen kennis te maken en hen persoonlijk advies te geven over zaken als cholesterol en bloedsuiker.”

Gevaar

Wat is het grootste gevaar van ouder worden? “Als mensen veel verschillende medicijnen gebruiken, want die kunnen elkaar slecht beïnvloeden. Artsen, thuiszorg en verzorgingstehuizen weten soms niet van elkaar wat ze een mens voorschrijven en de apotheek kan hier als spin in het web tussen zitten”, zo laat Siedenburg weten.

Een stand verder informeert Wim Barnas, voorzitter van de Bond van Ouderen Sassenheim, de mensen over ‘zijn’ BVO. “Vorig jaar hebben we door de Seniorenmarkt zo’n 25 nieuwe leden gekregen en momenteel hebben we al 954 leden. Het is onze doelstelling om dit jaar meer dan 1.000 leden te hebben.” Erno Oele, penningmeester van de Stichting Vrienden van Sassembourg, laat weten: “We zijn een pressiegroep om meer seniorenwoningbouw te krijgen in heel Teylingen, want er is een grote vraag naar deze woningen. We hebben nu 100 leden en het is belangrijk dat ook de jongeren ons helpen om deze seniorenwoningen te krijgen, want zij zijn er straks aan toe.”

Mevrouw Konings (79) is tevreden over de seniorenmarkt en heeft al iets interessants gezien: “Daar staat een lichtgewicht rollator, die je in elkaar kunt klappen en dat lijkt me wel wat. Mijn eigen rollator is een veel ouder en zwaarder model.” De enkele decennia jongere Ton Smit laat zich in zijn vingers prikken om zijn bloedsuiker te meten: “Ik heb dit nog nooit gedaan, maar wil even controleren of alles goed is.”