Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juli 2008

Acht sigaren op een avond

Grand Gala du Cigare 2008

NOORDWIJK – Het grootste sigaargala, de Grand Gala du Cigare 2008, werd maandagavond 30 juni voor de laatste keer gehouden in de Pické-zaal van Grand Hotel Huis ter Duin. Maar liefst 500 VIP-genodigden uit heel Nederland genoten daar van hun laatste sigaartje danwel sigaar in een horecagelegenheid.
Door Joep Derksen
Nog een keer mocht een meergangendiner gecombineerd worden met de aroma van een Tuitknak, Petit Panatella, Corona Grandeur, Regent of Gezel. Maar hier en daar stak een verstokte roker ook een lekkere peuk op. Lezers van de boulevardbladen zouden deze avond hun ogen uit hebben gekeken, want veel bekende Nederlanders zaten in smoking of - voor de vrouwen - avondjurk aan een van de 50 tafels: Ernst Daniel Smid, Robin Linschoten, Harry Mens en burgemeester Harry Groen, om maar enkele namen te noemen.
Tussen het eten, drinken en sigaren genieten door werd er flink gedanst tussen de tafels op de muziek van ‘In the mood’. Iedere gast kreeg een zwart zakje met acht muntjes, waarvoor bij een stand evenzoveel sigaren konden worden gehaald. De heer De Vries was helemaal uit Gorredijk gekomen om dit evenement mee te maken. Terwijl hij een nieuwe roker in ontvangst neemt, vertelt hij: “Dit is mijn derde sigaar: af en toe geniet ik hier even van, want het is bijzonder lekker en gezellig.”
Antirook
Aan tafel nummer 30 zit de heer C. Verplancke uit Leiden: “Dit Grande Gala du Cigare bevalt me uitstekend, want het is een perfect concept. Bij lekker eten en drinken hoort een sigaar; die combinatie vloekt niet. Ik ben antirook, maar geniet wel van een sigaar.” Iets verderop tafelen Coco de Meyere, Saskia Rosmalen en Mienke Schaberg: allen lid van het Vrouwensigarengenootschap Salome: “Dit is dé plek om te genieten van de sigaar in interessant gezelschap waar je lol mee kunt hebben. Bij het roken van een sigaar kun je het hebben over de diepere zaken van het leven.” De Meyere legt uit: “Kijk, deze vraag schoot me door het hoofd: ‘Wat gaat mijn leven me brengen?’ Hierop kan ik wellicht een antwoord krijgen of anders kan ik er heerlijk over debatteren.”
Vrouwen en sigaren: ligt de tijd van flauwe grapjes over deze combinatie achter ons? De dames kijken de journalist bedenkelijk aan: “Wat vind je zelf? Wij vinden dat die flauwe grappen zó passé zijn!” Over het rookverbod: “Dat is enorm betuttelend, maar het zal geen gevolgen hebben voor dit Grand Gala du Cigare, want dat wordt gewoon buiten georganiseerd.” Aan het eind van de avond en begin van de kleine uurtjes doven de laatste sigaren in een asbak en gaan de gasten terug naar hun huizen. Het was het avondje wel; benieuwd wat het volgende feest weer gaat brengen.