Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 juli 2008

ISS met blote oog waar te nemen

TEYLINGEN – Nog enkele dagen is het ’s avonds mogelijk om boven onze geliefde woonplaats het International Space Station (ISS) voorbij te zien razen. De afgelopen dagen verzamelden zich al enige ‘space watchers’ met en zonder camera’s om een minuut lang te kunnen kijken naar het witte licht dat voorbijsnelde.

De ISS reist door het heelal met een snelheid van 7,7 kilometer per seconde en bevindt zich momenteel in de laagst mogelijke baan om de aarde: circa 390 kilometer boven onze hoofden. Dankzij de grote solarvleugels is het een van de best zichtbaarste objecten om te zien. De ISS vliegt al vijf jaar lang zo’n 15 keer per dag over ons heen, maar kan niet altijd gezien worden. De beste tijd om naar de ISS te kijken is kort voor zonsopgang of net na zonsondergang: op het moment dat de observant in het donker is, maar de ISS nog belicht wordt door de zon.
De ISS is te zien op woensdag 30 juli omstreeks 23:32 uur (richting ZZW), donderdag 31 juli omstreeks 22:23 uur (richting ZZW) en vrijdag 1 augustus om circa 22:49 uur (richting ZZW). Voor meer informatie over de precieze tijden waarop de ISS over Teylingen heen vliegt, ga dan naar de volgende website: http://www.esa.int/esaHS/ESAI2X0VMOC_iss_0.html.