Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juli 2008

“Jullie zijn ambassadeurs voor het VMBO-onderwijs”

Winnend KTS team in het zonnetje gezet

VOORHOUT – De leerlingen van het KTS-college, die vorige week de Innovation Prize van de Frisian Solar Challenge wonnen, werden donderdag 3 juli flink in het zonnetje gezet. Directeur Ton de Graaf was in zijn nopjes: “Ik ben er reuze trots op dat docent Lars van der Moolen dit heeft opgezet. Aan deze race doen alleen universiteiten en hogescholen mee en een heel eigenwijs VMBO-schooltje. En dan winnen we de innovatieprijs!”

Door Joep Derksen

De VMBO-leerlingen behaalden overall een 5de plaats (van meer dan 30 deelnemende teams) in een race waarin nationaal en internationaal vermaarde universiteiten en hogescholen aan meededen. De Frisian Solar Challenge beslaat de afstand van de elfstedentocht en wordt in zes etappes afgelegd. Op ieder van de zes wedstrijdonderdelen, behaalde het KTS-team de top tien en zelfs noteerden ze de derde plaats op een van de dagen. Het succes was een teamprestatie, maar twee factoren werden er specifiek uit gelicht: “Waar andere universiteitsteams soms tot 45 minuten bezig waren om de boot uit het water te lichten voor het klunen, een verplicht onderdeel van de race, deed het KTS-team er slechts 30 seconden over. Dankzij een ingenieus systeem dat de motor omhooggetakeld kon worden, terwijl sommige andere teams de zonnepanelen van de boot moesten halen en vervolgens weer op de boot dienden te plaatsen”, aldus Wim Perquin, adjunct directeur van de school.

Klunen

Lovende woorden waren er ook voor stuurman Leander van der Geest (16): “De jongens overlegden hoe ze het beste het onderdeel klunen konden afleggen en Leander zei tegen de rest: ‘Ik ga naar huis en dan bedenk ik iets om voor het klunen te regelen.’ De volgende dag kwam hij naar school en kwam met het idee om een wiel te plaatsen op de plek van de motor. De heer Heemskerk van het sponsorende bedrijf Metaalbewerking Heemskerk zegt hierover: “Vaak wordt er door universiteiten te moeilijk gedacht. Dit idee bewijst dat je gewoon de kortste weg moet bewandelen.”

Leander zelf vertelt over de kunst van het sturen: “Je moet soms een beetje eigenwijs zijn en je koppie erbij houden. Dus niet alleen vol gas, want dan strand je voor de race ten einde is. Je moet erop letten hoeveel energie er binnenkomt en eruit gaat, zodat je met bijna lege accu’s over de finish gaat.” Saillant detail is, dat Leander dit volledig uit zijn hoofd deed, terwijl veel universiteitsteams hier een of meerdere laptops voor gebruikten.

Creativiteit

Ook wethouder Wilbrink was vol lof over het KTS-team: “Jullie geven het VMBO-onderwijs hiermee een enorme impuls en zijn ambassadeur voor alle VMBO-scholen in Nederland.” De gemeente Teylingen is trots op jullie, want jullie toonden inzet, enthousiasme, doorzettingsvermogen en creativiteit!” Als beloning voor hun prestatie kregen de jongens van een andere sponsor, Laman, heuse gereedschapssetjes waar ze overduidelijk heel blij mee waren. De Graaf concludeerde: “Bij de volgende Frisian Solar Challenge in 2010 doen we zeker weer mee!”