Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2008

Gemeente wordt AED-proof

LISSE – De gemeente stelt 25.000 euro beschikbaar voor het plaatsen van Automatische Externe Defibrillatoren (AED) bij verenigingen en instellingen. Dit maakte wethouder Adri de Roon (D66) dinsdag 7 oktober bekend. ‘Niet commerciële organisaties komen in aanmerking voor een eenmalige subsidie ter hoogte van 100% van de aanschafkosten, met een maximum van 2.000 euro. Commerciële organisaties komen in aanmerking voor 50% van de aanschafkosten, met een maximum van 1.000 euro per AED.’

De instellingen dienen wel zelf een aanvraag in te dienen, laat de wethouder weten. ‘Bepalend voor het al dan niet plaatsen van een gesubsidieerde AED, is dat het moet gaan om gebouwen/plekken waar regelmatig een groot aantal mensen komt met een verhoogd risico, dus meer dan circa 50 mensen die ouder dan 55 jaar zijn, of meer dan 50 mensen die een voorgeschiedenis met hartklachten hebben. Ook locaties waar meer dan circa 250 mensen komen die een fysieke inspanning leveren of waar meer dan 500 personen komen, waaronder een aanzienlijk deel met een verhoogd risico, komen in aanmerking. Overigens zijn de genoemde aantallen bedoeld als indicatie en worden deze niet strikt toegepast.’ Daarnaast wordt subsidie gegeven voor het trainen in het gebruik van de AED’s: 40 euro per individu of 200 euro per cursus (minimaal 5 personen).

Op basis van de gestelde eisen komen de volgende locaties in aanmerking voor het plaatsen van een AED: Kasteel de Keukenhof, De Spartaan, de Eikenhof en de winkelcentra Kanaalstraat, Blokhuis en Poelmarkt. Tevens wordt gekeken naar het plaatsen van AED’s in de drie gymzalen die onder beheer vallen van Sportfondsen. Op een aantal plekken in Lisse zijn al AED’s aanwezig, zoals Sportcentrum De Lis, sporthal Meerzicht, FC Lisse, ’t Poelhuys, LTC-Lisse, Bloementuin de Keukenhof, het gemeentehuis en het gebouw van Openbare Werken.