Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 oktober 2008

‘Windmolens langs de A44’

LISSE – De inwoners van de Duin- en Bollenstreek kunnen hun hart vasthouden en de portemonnee in de hand. Tenminste, gebaseerd op de presentatie over het Klimaatprogramma die Derk Eskens, directeur Milieudienst West-Holland, donderdag 9 oktober tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur gaf.

Eskens sprak over het ambitieuze klimaatprogramma van Holland Rijnland en de Rijnstreek, waarbij gekeken wordt naar energiebesparingen voor bedrijven, mobiliteit, nieuwbouw, duurzame energieprojecten, woningen en gemeentelijke gebouwen. Ondernemers moeten volgens Eskens door de gemeentes verplicht worden om hun energiegebruik met 30% te verlagen. Jaarlijks moeten 3.000 woningen geïsoleerd worden, te beginnen met de huizen die in de jaren kort na de tweede wereldoorlog zijn gebouwd. Corporaties en verhuurders moeten samen met de gemeentes een convenant sluiten om de gebouwen bij groot onderhoud verder te isoleren.

Volgens Eskens moet verder worden ingezet op windenergie, bio-olie en warmte/koude opslag. Hij liet een montagefoto zien van grote windmolens die vlak langs de A44 opgesteld waren: ‘Bij windenergie liggen grote kansen voor productiemogelijkheden. Uit landschappelijk oogpunt zijn er bezwaren, maar als je ze langs verkeerswegen en verkeersknooppunten zet, zijn er punten te winnen. Je zou er 30 in HR moeten neerzetten, bijvoorbeeld langs de A44.’ Eskens ging hier volledig voorbij aan de problematiek dat een uitbreiding van de snelweg, ten gunste van minder files en dus minder CO2-uitstoot, met de plaatsing van die windmolens nagenoeg onmogelijk wordt. Commissielid Jos Assendelft (Nieuw Lisse) zag die windmolens echter wel zitten: ‘Je kunt ook denken aan veel kleine windmolens in plaats van 30 grote.’

Verder vond Eskens dat op het gebied van mobiliteit een verkoopstructuur moet worden opgezet voor biobrandstof en elektrische laadpunten. De gemeentes moeten per 2015 CO2 neutraal opereren en om dit te bereiken zouden ze vanaf 2010 alleen maar groene stroom en gas mogen inkopen en moet elke gemeentelijke auto op biobrandstof rijden.
Commissielid Johan Vermeij (VVD) luisterde met interesse: ‘Die maatregelen tegen ondernemers zou je kunnen afdwingen. Bij particuliere woningbouw zou je ook maatregelen kunnen nemen, maar hoe ga je het daar afdwingen?’ Eskens: ‘Je kunt kiezen voor een wijkgerichte aanpak om de bewoners in de wijk aan te spreken. Een hogere energieprijs helpt ook om de mensen maatregelen te laten nemen.’ Wethouder Bas Brekelmans (VVD) temperde het enthousiasme over de extra lasten voor de inwoners: ‘De klimaatdoelstellingen zijn inspanningsverplichtingen. Je moet voorzichtig zijn om dit soort dingen op te leggen.’