Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

Jeugd De Columbiaan Nederlands Kampioen Estafettezwemmen

TEYLINGEN – De jeugdleden van De Columbiaan zijn op het Nederlands Estafettekampioenschap zwemmen overall winnaar geworden. De Nederlands Kampioenen uit Voorhout en omstreken versloegen grote zwemverenigingen als De Dolfijn, WVZ en PSV op vier afstanden: de vrije slag, schoolslag, rugslag en wisselslag.

Dat de jongens en meisjes eerste zijn geworden in het overall klassement mag een klein wonder heten, zo vertelt Bregje van der Pluijm, verantwoordelijk voor de junioren. ‘Vorig jaar werden we in de drie categorieën minioren, junioren en jeugd 2de, 2de en 4de en toch werden we geen overall kampioen. In het weekend van 27 en 28 september behaalden we op die drie onderdelen de 8ste, 4de en 4de plek. Maar omdat een aantal andere teams niet compleet waren, of overall geen sterke ploeg hadden, wonnen we toch.’

Aan het toernooi deden de twintig sterkste jeugdzwemteams van Nederland mee en De Columbiaan stuurde een afvaardiging van 18 meisjes en 18 jongens tussen 9 en 16 jaar. De jongsten zwommen de afstanden 4 x 50 vrij, school, rug en wissel, terwijl de oudere kinderen diezelfde estafettewedstrijden moesten zwemmen over een afstand van 4 x 100 meter.

Dat ook een club als PSV, waar onder meer Olympisch Kampioen Marleen Veldhuis zwemt (die overigens niet deelnam aan dit toernooi), verslagen werd, had een reden. ‘Ze maakten een paar keer een valse start bij de estafettes, op onder meer de 4 x 100 meter vrij en 4 x 100 meter wissel. Dan kelder je in het klassement, maar dat is dan ook een risico dat je neemt’, legt Van der Pluijm lachend uit. Alle leden van De Columbiaan en hun familie is natuurlijk reuze trots op de bijzondere prestatie, maar niemand gaat naast de schoenen lopen: ‘Deze estafettekampioenschappen zijn redelijk aan het begin van het seizoen, dus niet iedereen is in topvorm, maar onze jeugd heeft het wel verdiend.’ Het is in ieder geval een prestatie die De Columbiaan hoge ogen doet gooien bij de uitverkiezing van de gemeentelijke Sportploeg van het Jaar award.