Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 oktober 2008

Verbazing bij scholen over plotselinge planwijziging

Schoolspeelplaatsen vallen buiten Speelplaatsenplan

REGIO – “Er zitten teveel haken en ogen aan het meenemen van de schoolspeelplaatsen in het Speelplaatsenplan. Vanwege de veiligheidsrisico’s is eerst nog uitgebreid overleg nodig met de scholen.” De ambtelijke conclusies om de schoolspeelplaatsen niet te betrekken in het Speelplaatsenplan heeft veel opgetrokken wenkbrauwen tot gevolg gehad. “Ik was zeer verbaasd toen ik dit bericht in de krant las.”

Bij het opstellen van het speelplaatsenplan was de intentie om de speeltoestellen op schoolterreinen mee te nemen. Vanwege de vele aspecten die hieraan kleven, loopt het plan volgens de gemeente teveel vertraging op en het bestuur wil het plan op korte termijn afronden. Over de haken en ogen wordt geschreven in een gemeentelijk rapport: “Om de gemeentelijke speelplaatsen binnen de huidige beschikbare middelen aan de veiligheids- en kwaliteitseisen te laten voldoen, moeten we al terug in het aantal speelplaatsen. Wanneer we ook nog de schoolspeelterreinen gaan beheren, zullen we nog meer gemeentelijke speelplaatsen moeten saneren. Dit is ongewenst en staat haaks op het rijksbeleid dat er meer speelgelegenheid in de openbare ruimte noodzakelijk is”, stelt een ambtelijk advies. “Onderzocht is of het wenselijk is de speeltoestellen op schoolterreinen in beheer van de scholen over te nemen. Vanwege de veiligheidsrisico’s (kosten om deze toestellen te laten voldoen aan het Attractiebesluit), is eerst nog uitgebreid overleg nodig met de scholen.”

Geen grote investeringen

Volgens datzelfde rapport loopt het overleg met de schoolbesturen nog: “Met de diverse schoolbesturen is bestuurlijk overleg over het overnemen van de speeltoestellen op schoolspeelterreinen. De schoolbesturen staan hier positief tegenover. Deze discussie moet zorgvuldig worden afgerond. Eventueel kunnen na afloop hiervan alsnog speelplaatsen nabij scholen worden opgeheven/herbestemd. Een andere optie is de verantwoordelijkheid voor de schoolspeelplaatsen bij de scholen te laten en een vergoeding te geven voor de openbaarheid van deze schoolterreinen. Lopende de discussie met de scholen zullen geen grote investeringen worden gedaan aan de speelterreinen nabij de scholen. Natuurlijk zal wel de veiligheid van de speelplaatsen worden gegarandeerd.”

Hein van der Meer, Directeur van RK Basisschool De Kinderburg uit Sassenheim: “Ik heb met een van de beleidsmedewerkers voor het onderwijs gesproken die bij de gemeente werkzaam is. De link tussen het speelplaatsenplan en de schoolspeelplaatsen is niet van de baan, zo vertelde deze ambtenaar. Er is nog volop overleg met schoolbesturen over wat wel en niet mogelijk is. Het is dus niet helemaal afgeketst en daar ben ik blij van, want ik schrok van de berichten in de krant. Wij hebben positief gereageerd op de plannen van de gemeente. We hebben namelijk een open speelplaats en deze wordt na schooltijd veel gebruikt. Met name kinderen uit de buurt rond De Kinderburg en ook kinderen van onze eigen school zijn hier dan te vinden, maar ook andere kinderen. Ook ‘s avonds zie je wat vertier en helaas is dat af en toe ook wat minder plezierig vertier. Dat leidt dan bijvoorbeeld tot allerlei troep dat wordt achtergelaten; vandaar ook dat we een bordje met “verboden toegang” hebben. Maar de insteek van de gemeente is volgens mij om de kinderen er te laten spelen en dat is bij onze schoolspeelplaats gewoon goed mogelijk.”

Haken en ogen

Theo van Werkhoven, van het Bovenschools Management, reageert op de berichten dat de schoolspeelplaatsen buiten het Speelplaatsenplan vallen: “Ik was verbaasd toen ik dat bericht in de krant las en vroeg me af of ik soms een overleg had gemist. Ik ga er wel van uit dat we nog in overleg met de gemeente zijn, maar wil wel weten waarom dit besluit is genomen.” Vooralsnog kan Van Werkhoven enkel speculeren over de redenen van het gemeentelijke besluit: “Natuurlijk zitten er wat haken en ogen aan het eerdere voorstel, maar nu al een besluit nemen gaat te snel. Indertijd is gesproken over het uitvoeren van een nulmeting om de schoolspeelplaatsen in kaart te brengen en te keuren. Deze nulmeting zou door de scholen betaald moeten worden. Daarna zouden de speeltoestellen om niet worden overgedragen aan de gemeente. Deze nulmeting heeft plaatsgevonden en er is een rapport verschenen waarin gerept wordt over de vervanging van netten en wat andere materialen. Die vervangingen zouden volgens het rapport eerst betaald moeten worden door de scholen, zodat de speelplaatsen daarna om niet zouden worden overgedragen aan de gemeente. Daarvan zeiden de scholen: ‘Ho ho, hier willen we eerst nog over overleggen.’ Maar plots las ik dus de berichten in de krant dat de schoolspeelplaatsen toch niet betrokken worden in het Speelplaatsenbeleidsplan. Ik ben verrast, maar wil eerst verder met de mensen van de gemeente praten voordat ik oordeel.”
Het speelplaatsenplan wordt deze herfst aan het college en de gemeenteraad (ter informatie) voorgelegd. Het college wordt op een latere termijn door de ambtenaren separaat geadviseerd over de discussie met de scholen en de eventuele gevolgen daarvan.