Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 november 2008

Ingebruikname praktijklokalen bij De Duinpieper

NOORDWIJK – Vrijdag 31 oktober was een historische dag voor De Duinpieper, een school voor zeer moeilijk lerenden: de aangepast praktijklokalen werden officieel in gebruik genomen en honderden bezoekers kwamen de nieuwe ontwikkelingen bekijken. Ook was er een verrassing voor de leerlingen van 12 tot 20 jaar die het voortgezet speciaal onderwijs volgen: zij volgen voortaan onderwijs op ‘Het Duin’, zoals het pand waar ze zitten nu heet.

Directeur Waut Pera was verguld: “Van de overheid hebben we geld gekregen om de praktijklokalen aan te passen, zodat we de leerlingen kunnen toeleiden naar de arbeidsmarkt. We proberen dit namelijk voor zoveel mogelijk leerlingen te realiseren. Afgelopen mei zijn de praktijklokalen afgerond en vandaag is dan de officiële ingebruikname.”

Hij vervolgt: “Om voortaan de 104 VSO-leerlingen duidelijk te onderscheiden van de 100 SO-leerlingen (Speciaal Onderwijs voor kinderen jonger dan 12 jaar, red.), hebben we hun locatie een andere naam gegeven: ‘Het Duin: VSO voor de praktijk’. Dat is ook goed voor het zelfbeeld van die jongeren. Als 18-jarige wil je liever niet geassocieerd worden met ‘Duinpieper’. De term ‘Het Duin’ wordt volledig geïntegreerd in het spraakgebruik, daar ben ik van overtuigd.”
Direct na de ingebruikname hielden de leerlingen een modeshow, waarbij alle vakkleding die de leerlingen dragen getoond werd: speciale techniekjassen, blauwe shirts voor de schoonmaakafdeling en groene overalls voor de groenvoorziening. Meester Henk leidt een deel van de bezoekers rond door de drie praktijklokalen. Hij vertelt over het kooklokaal: “We leren hen hier niet alleen de techniek van het koken, maar bijvoorbeeld ook hoe ze om moeten gaan met kritiek. Wanneer ze namelijk in de maatschappij werkzaam zijn, krijgen ze onherroepelijk met kritische opmerkingen te maken, net als iedereen. Uiteindelijk hopen we dat onze leerlingen in een instellingskeuken terecht kunnen komen, of zelfs bij een commercieel bedrijf. 30% van onze leerlingen stromen uiteindelijk door naar betaald werk en dat is een mooi hoog percentage. We realiseren dit onder meer door bij het leren de nadruk te leggen op het visuele en heel vaak de dingen uit te leggen.”