LISSE – ‘Ik kan de reactie van de goedwillende hondenbezitters goed begrijpen, maar al jarenlang hebben sporters, kinderen en de Ren- en Tourvereniging last van de hondenpoep. Na jaren van klachten van de verenigingen willen we dat de wielerbaan wordt opengesteld en hiervoor moeten de honden aan de lijn en de poep opgeruimd worden.’ Wethouder Jan Kippers (CDA) is niet van plan zijn besluit in te trekken, zo blijkt uit zijn woorden.
Om ’s mens beste vriend nog vrij buiten te laten lopen, worden de honden verbannen naar de uithoeken van Lisse, zo is de klacht van de hondenbezitters. ‘Deze constatering is juist’, vindt Kippers, ‘maar de druk op de openbare omgeving is immens groot. Mensen willen recreëren en naast de hangjongerenproblematiek staan de hondendrollen in de top 3 van ergernissen. Mensen hebben aangedrongen op handelen en dat leidt tot deze maatregel, die we gaan communiceren naar de geregistreerde hondenbezitters.’ Gaat de wethouder dan ook eindelijk eens wat doen aan de katten die altijd op andermans terrein hun behoeftes doen? ‘Inderdaad wordt van katten ook overlast ervaren, maar dit valt niet onder hetzelfde beleid.’
Omslag
In een email aan de raadsleden liet Kippers echter woensdag 19 november weten: 'De RTV Bollenstreek heeft meermalen aangegeven dat haar sporters last ondervinden van hondendrollen op de baan en in de berm. Op 5 oktober 2007 hebben zij hierover een brief gestuurd. FC Lisse heeft mij meermaals tijdens het reguliere overleg over het onderhoud van de velden beklag gedaan over de honden die over de velden lopen en daar hun behoefte doen waarbij er nadien gaten in het veld komen. Het onderhoudspersoneel van de gemeente die werkzaam is op het sportpark kent meerdere voorbeelden van honden en hun drollen op het sportpark. Ook op het nieuwe kunstgrasveld zijn drollen aangetroffen. Onlangs is er besloten dat de wielerbaan van verlichting zal worden voorzien zodat sporters ook in de avonduren, als het donker is, hier kunnen sporten. De wielerbaan zal dus intensiever gebruikt gaan worden. Daarnaast is de combinatie van loslopende honden in relatie tot sporters niet wenselijk. Het levert onveilige situaties op. Denk bijvoorbeeld aan mountainbikers die zigzaggend van de ene berm over het asfalt naar de andere berm fietsen. De kans op ongelukken met loslopende honden is dan vrij groot.
Parallel aan deze ontwikkeling bestond er behoefte de uitlaatstroken aan de ringvaart opnieuw vast te stellen. Het appartementengebouw Rooversbroeck lag in de oude APV nog in de ‘vrije’ uitlaatstrook. Dit is nu onwenselijk omdat er nu een appartementen gebouw staat waardoor loslopende honden hier niet meer gewenst zijn.
Er bestond dus behoefte om op basis van het bovenstaande te komen tot een aanpassing van de vrije uitlaatplaatsen. Dit is nu in de uitvoeringsregeling (dit is een collegeverantwoordelijkheid) horende bij de APV (door de raad vast te stellen) geregeld. Om een en ander goed te communiceren met de eigenaren van de honden was een speciale mailing in de maak. Deze zou worden verspreid nadat de uitvoeringsregeling door het college is vastgesteld. Deze mailing is nog niet verzonden en ik heb inmiddels gevraagd de verzending op te schorten tot nader order.
Zoals je weet heb ik mij verstaan met diverse hondenbezitters die regelmatig gebruik maken van deze wielerbaan. Ik heb hen toegezegd dat ik hun argumenten opnieuw zal wegen. Na een sondering in het college is de weg vrij om opnieuw te kijken naar de gebruiksmogelijkheden van de wielerbaan voor de diverse groepen. Ik heb eerder al aangegeven te willen bezien of de toepassing van venstertijden een mogelijke oplossing kan zijn voor dit probleem.'
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home