Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2008

‘Warmond is cultuurdorp van de Randstad’

Kinderonthulling buste Jan Steen

WARMOND – Meer dan 100 Teylingse kinderen waren getuige van de officiële kinderonthulling van de buste van Jan Steen. Getogen met lampions zette de jeugd vervolgens de pas in voor de Jantje Steenparade, die door heel Warmond leidde. Na afloop nam wethouder Bert Homan (VVD) afscheid en spoedde zich naar de theekoepel in Park Groot Leerust om daar vanaf zijn slaapplek, een witte matras met een slaapzak, de beeldentuin te bewaken.

Enkele dagen eerder was de buste van Jan Steen al onthuld, maar voor de kinderen was een extra onthulling gepland. Over de reden vertelt Homan: ‘We willen de jeugd bij een stukje cultuur betrekken en bij zo’n volwassenenonthulling zouden ze maar verdrukt worden. Op deze wijze komen ze te weten dat er beroemde kunstenaars gewoond hebben in Warmond. Nadat de onthulling achter de rug is, begint de lampionnenoptocht en lopen we met z’n allen door de langste galerie van Nederland: het centrum van Warmond. Dit kun je beschouwen als de start van Warmond als Cultuurdorp van de Randstad.’

De onthulling zelf was een gebeurtenis die de kinderen vast nog enige tijd zal heugen, zoals de proclamerende kinderwethouders en het door alle aanwezigen gezongen lied ‘Steen, ik houd van Steen. Ik wil een huis van Steen. Ik houd van een huishouden van Jan Steen.’ Kunstenaar Jeroen Spijker en wethouder Bert Homan haalden vervolgens samen met enkele kinderen het doek af van de Jan Steen buste en onder luid applaus toonde de oude schilder zich (weer) in al zijn glorie. De lampionnen gingen aan en de kinderen begonnen hun mars door de langste galerie van Nederland, waarna ze eindigden in de Marienhave en konden genieten van warme chocola en speculaas.
De tijdelijke beeldentuin in Park Groot Leerust was niet alleen overdag heel prachtig. Sterker nog: in het donker waren de beelden, dankzij de individuele verlichting aan weerszijden van het looppad een lust voor het oog. Zelfs de meest verstokte anti-mecenas moet zijn ogen hebben uitgekeken. Het was dus niet voor niets dat er bewaking was ingesteld om deze beelden niet in snode handen te laten vallen. En omdat Homan de initiatiefnemer van dit idee was, vond hij het niet meer dan normaal om zelf de eerste wacht op zich te nemen. Vanaf zijn matras vertelt hij: ‘Ik slaap hier omdat de beelden er staan. Hoewel het hek sinds 21:00 dicht is, moet er wel een oogje in het zeil gehouden worden. Ik ben in ieder geval op alles voorbereid en heb mijn matras, slaapzak, tandenborstel, scheerapparaat en aftershave meegenomen.’ Is het niet wat koud om hier te slapen? De wethouder: ‘Koud? Ik heb in dienst gezeten, dus kou is voor mij geen probleem!’