Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2008

Failliet grondsaneringsbedrijf brengt gemeente Lisse in problemen

LISSE – De gemeente dreigt opgezadeld te worden met een kostenpost van 53.000 euro voor het uitvoeren van bodemsanering en grondwatersanering van het perceel Heereweg 245 – 247. De uitvoerder die dit karwei op zich zou nemen is niet meer bereikbaar en de grond en het grondwater moeten schoon zijn, voordat de Provincie Zuid-Holland toestemming geeft dat op deze locatie gebouwd mag worden. Dit maakte wethouder Bas Brekelmans (VVD) dinsdag 4 november bekend.

Op het bewuste terrein stond de voormalige Volvo garage Heemskerk: in 2002 heeft er een bodemsanering plaatsgevonden van met olieproducten verontreinigde grond. Echter, het grondwater is nog altijd niet schoon. ‘Dit is best wel een vervelende situatie’, vertelde Brekelmans: ‘We hebben het voornemen om bij het Raadhuisplein woningbouw en een bioscoop te realiseren. Toen we dit terrein in 2001 kochten, bleek dat de bodem en het grondwater verontreinigd waren. De vervuilde grond is een paar jaar geleden afgevoerd en er is in 2002 begonnen met het saneren van het grondwater. Maar tot op de dag van vandaag heeft dat niet geleid tot het gewenste resultaat. De firma Ibozo zou het werk uitvoeren en de eventuele meerkosten zouden door dit bedrijf niet in rekening worden gebracht. Het bedrijf voert de werkzaamheden echter niet uit en we krijgen geen contact met hen. Ze zijn niet failliet, want dat hebben we uitgezocht.’

Een internetonderzoekje levert binnen 10 seconden echter al een link op dat de firma Ibozo Beheer B.V. op 7 oktober 2008 failliet is verklaard door de rechtbank te Den Haag.
Brekelmans: ‘Door deze wanprestatie hebben wij een probleem, want we kunnen nu niet bouwen. Daarom hebben we de firma IDDS de opdracht gegeven om voor 53.000 euro dit terrein te saneren. Hiervoor wordt een grote sleuf gegraven van 2,5 meter diep, 2,5 meter breed en 25 meter lang. Als de gemeenteraad haar goedkeuring geeft, kan IDDS in januari beginnen met de werkzaamheden. Hopelijk zijn de schoonmaakwerkzaamheden dan eind 2009 gerealiseerd. Er kan dus een jaar lang ook niet of nauwelijks meer op dit terrein geparkeerd worden. We hopen de kosten nog op Ibozo te verhalen.’ Indertijd is het terrein gekocht van de firma Horsman: worden de extra kosten wellicht op dit bedrijf verhaald? De wethouder: ‘Dat is voer voor juristen; daar kan ik geen uitspraak over doen.’ Hij besluit: ‘Het gaat er om dat de Provincie Zuid-Holland als bevoegd gezag haar akkoord geeft om op deze locatie te bouwen en dat wordt in ieder geval tot 2010 uitgesteld.’