Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2009

Gunningcriteria bouwprojecten aan de kaart gesteld

LISSE – De gunningcriteria aan projectontwikkelaars werd tijdens het raadspresidium van dinsdag 6 januari aan de kaak gesteld door fractievoorzitter Cees Verburg (D66). Hij deed dit naar aanleiding van het aanbestedingsbeleid van de gemeente Lisse en de door het college vastgestelde zware gunningcriteria bij de aanbestedingsprocedure van het CNB-complex.

Al eerder gaven Hans Al (Stek) en Cees Horsman aan dat de criteria veel te zwaar waren. Zo stelde Al in een interview: ‘Je moet de lokale organisaties niet voortrekken, maar neem het lokale aspect wel mee in je besluitvorming. Een dergelijk woningbouwproject als het CNB-complex is geen sinecure. Je hebt een organisatie nodig die er met hart en ziel voor gaat. Wij kunnen ons als lokale organisatie hier geen mislukking in toestaan en dat staat vrijwel garant voor succes.’

Verburg stelde in het raadspresidium: ‘Er is het nodige onbegrip bij de projectontwikkelaars, waaronder Horsman & Co. en Trias/Stek. Met dergelijk zware gunningcriteria hebben lokale en regionale bedrijven nagenoeg geen kans. De vraag is of die voor de gemeente Lisse verstandig is met een dergelijke aanbestedingsprocedure. Niet dat je lokale en regionale bedrijven zou moeten voortrekken: dat zou ook absurd zijn. Maar je moet ze wat mij betreft ook zeker niet op voorhand uitsluiten door de criteria dermate zwaar aan te zetten dat slechts de grote jongens van Nederland kansrijk zijn.’
In het presidium werd afgesproken dat de voorzitter van de commissie Ruimte en Infrastructuur (R&I) dit onderwerp in overleg met de betrokken portefeuillehouder voorbereid. Tevens wordt in de R&I-vergadering van februari een deskundige uitgenodigd om een presentatie te geven.