Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 januari 2009

Laatste Noordwijkse leden dragen stokje over aan Leidse vereniging

Afscheid Zeedorpermuzikanten

NOORDWIJK – Na 35 jaar van enthousiast muziek maken, houden de Zeedorpermuzikanten er mee op. De resterende leden worden opgenomen in de Show & Marching Band Concordia Leiden en met het afscheidsconcert op 18 januari wordt in het Hotel Royal afscheid genomen van drieëneenhalf decennia gepassioneerde Egerländer, Bohemische en Moravische muziek.

Door Joep Derksen

De resterende Noordwijkse leden Paul Bogaards (voorzitter en slagwerker), Jan Verkade (penningmeester en bariton), Antoon van den Berg (2de Flugel) en Wim van den Berg (1e tenorhoorn) vertellen in een interview over hun passie. “De Zeedorpermuzikanten zijn indertijd opgericht door een groepje enthousiastelingen die in eerste instantie onderdeel waren van de boerenkapel van de carnavalsvereniging “De Torentrekkers”. 35 jaar geleden besloten de broers Anton en Wil van der Hulst dat carnavalsmuziek wel aardig was, maar dat volksmuziek hun hart had gestolen. Zij richtten dus samen met zes anderen de Zeedorpermuzikanten op.”

In de loop der jaren steeg het aantal leden naar maximaal 18, maar er waren ook periodes dat er minder mensen lid waren. De optredens gingen echter altijd door, ook al werd er sporadisch gebruik gemaakt van invalkrachten. De hoogtijdagen liggen echter achter de rug, zo laten de vier weten: “Wij zijn de enige overgebleven Noordwijkers en daarom stoppen we ook met de Zeezorpermuzikanten. We sluiten ons aan bij Concordia en daarmee is onze zelfstandigheid weg. Overigens repeteren we al wat langer in Leiden. Maar we merkten dat er geen groei en perspectief meer was: sinds we in Leiden repeteerden, was er geen Noordwijkse aanwas meer.”

Begrip

De vier zijn inmiddels de 60 gepasseerd, maar hun voorliefde voor polka’s, walsen en volksmuziek uit Duitsland en Oostenrijk is gebleven. Over het verscheiden van de Zeedorpermuzikanten zeggen ze: “Van de ene kant is het wel jammer, want we waren een begrip in Noordwijk. In onze hoogtijdagen traden we op de boulevard op en stonden er zomaar 500 man naar ons te kijken. Maar na klachten van omwonenden was dat afgelopen. Verder traden we 15 keer per jaar op in de regio Leiden, al was ons laatste Noordwijkse optreden twee jaar geleden.”

Hebben de vier het gevoel dat ze afscheid nemen van hun “kindje”? “Nee, dat niet, maar wel van onze eigen muziek. We behouden het enthousiasme om te blijven spelen en weten veel van onze muzikale kennis over te dragen aan de jongere generatie. Daarnaast zijn we er trots op dat we 35 jaar gewerkt hebben zonder subsidie en altijd onze eigen broek hebben opgehouden. Maar onze toekomst ligt niet meer in Noordwijk: hier is geen geschikte en tegelijk betaalbare repetitieruimte beschikbaar. Wel zijn we blij dat we in Leiden een nieuwe en enthousiaste dirigent hebben.”
Het afscheidsconcert vindt plaats in Hotel Royal, van 16:00 uur tot 18:00 uur. Het is tevens het 33ste en laatste Nieuwjaarsconcert van de Zeedorpermuzikanten. “We zouden het leuk vinden als alle oud-muzikanten ook komen kijken.” Voor meer informatie: www.dieschlusselstadtermusikanten.nl.